Informasjon om Stor melbille
Se
- 12-18 mm lang
- Mørk og noe flattrykt kropp
- Larven gulbrun, nesten sylindrisk med en ganske hard, glatt og skinnende overflate, et par buede horn bak, opptil 30 mm lange
Biologi og atferd
Stor melbille tilhører familien av skyggebiller (Tenebrionidae). Både voksne og larver er nattaktive og forekommer fortrinnsvis på steder hvor mel og kornprodukter lagres som møller og bakerier, gjerne i fuktig, gammelt korn og
melrester. De kan også forekomme i mørkt tidligere vann- og soppskadet treverk i tak og vegger. De kan også spise insekter, inkludert sine egne larver. Utendørs lever de i mørkt tre og fuglereir. Billen kan leve utendørs nordover til Trøndelag. Utviklingen fra egg til voksen varierer mellom 280 og 630 dager, avhengig av temperatur. Melbillen trives best og har kortest utviklingstid ved 25-27 °C. De voksne kan fly, dukke opp midt på sommeren og leve i 2-3 måneder. Larvene brukes ofte som dyrefôr, og brukes også som mat for mennesker.
Skader
Den store melbugen kan forårsake skade på melprodukter, men fungerer sjelden som skadedyr i vårt land på grunn av sin sene reproduksjon og foretrekker for fuktige, gamle melrester. Billen kan være en mellomvert for parasitten Hymenolepis diminutaog rå larver bør derfor ikke spises av mennesker.
Slåss
- Hindres ved god rengjøring
- Finnes billen i stort antall, må hekkeplassen finnes og rengjøres.
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp med skadedyrbekjempelse? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Vil du ha hjelp med Stor melbille?
Ta kontakt med oss i Skadedyr Norge hvis du har behov for hjelp med Stor melbille. Skadedyr Norge har stor kunnskap om mange skadedyr, insekter og andre dyr. Derfor kan vi hjelpe med de fleste.
Skadedyr Norge har erfaring og kompetanse med skadedyrkontroll. Blant annet hjelper vi med vånd, rotter, mus, skjeggkre, sølvkre, veggedyr, Stor melbille og mye mer.