Informasjon om Stikkmygg
Se
- Kroppen 5-8 mm lang og smal
- Lange bein
- Lang snabel
- Larve mørkegråbrun, opptil 1 cm lang, med pusterør og halevifte bak
Ligner på fjærmygg, men denne har ingen stikkende snabel og har en pukkel
Biologi og atferd
Mer enn 50 arter av bitemygg er påvist i Norge. Ikke alle stikker folk. Bare hunnmyggen suger blod. Hannen lever av nektar fra blomster og dør kort tid etter parring. Eggene legges i stillestående vann hvor larvene og puppene utvikler seg. Både larvene og puppene må puste og henger ofte på vannoverflaten. Blir de skremt, dykker de raskt ned. Larvene lever av alger, bakterier og organisk materiale i vannet. Utviklingen fra egg til voksen kan gå raskt, bare et par uker, hvis temperaturen er riktig.
Skader
I Norge er stikkene ufarlige, men de kan være ubehagelige med hevelse og kløe. I en rekke land kan mygg overføre farlige sykdommer. Malaria er mest kjent.
Slåss
- Heldekkende klær og myggnetting foran ansiktet kan forhindre stikk
- Avstøtende midler i form av myggmiddel (spray, roll-on) kan påføres hud eller klær.
- Mygg i hytter og telt kan bekjempes med en pyrethrumspray eller holdes unna med en røykspiral. Husk at stoffene er giftige og kan være vanskelige å puste
- Myggnett over sengen hindrer myggen i å lande på oss
- Mygglarver og pupper kan bekjempes i dammer, men dette må først avklares med lokale myndigheter.
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp med skadedyrbekjempelse i hjemmet? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Bistand med Stikkmygg?
Kontakt gjerne oss i Skadedyr Norge hvis du ønsker å få hjelp med Stikkmygg. Vi har lang og bred kunnskap om mange skadedyr, krypdyr, insekter og andre dyr. Derfor kan vi hjelpe med de fleste.
Her i Skadedyr Norge har vi erfaring og kompetanse med skadedyrkontroll. Blant annet hjelper vi med rotter, mus, skjeggkre, veggedyr, sølvkre, Stikkmygg og mye mer.