Informasjon om Spetter
Se
- Kraftig, dolkformet nebb
- Skarpe, sterkt buede klør
Biologi og atferd
Det er 8 arter av spetter i Norge. Tegningen viser en hakkespett. Hakkespetter har reir i hulrom som de skjærer ut i trestammer, unntaksvis i bygninger,
stolper osv. De klatrer/hopper rett opp i trestammer. Noen arter ser også etter mat på bakken. De lever av larver og forskjellige insekter.
Skader
Hakkespetter kan forårsake skader på trebygninger, telefonstolper etc. Skadene viser seg hovedsakelig som større eller mindre hull. Hyttene som har stått tomme lenge, og trehusbebyggelse i skogkanten, er mest utsatt. Hakkespetter som trommer på metallgjenstander for å gjøre krav på territorium kan være en plage. Hakkespett er ikke en kilde til sykdom for mennesker.
Forebygging og kontroll
- Alle hakkespetter er fredet og må ikke forstyrres
- Fuglebeskyttelse med for eksempel fiskegarn på husvegger, garn eller riller på stolper eller andre flater hindrer fugler i å få tilgang til dem.
- Lyd- eller visuelle hjelpemidler som rovfuglsilhuetter kan virke avskrekkende hvis de brukes før fuglene etablerer reir.
- Du kan søke kommunen om felling av grønnspett, svartspett og flaggspett (se Viltforordningen). Øvrige tiltak må prøves ut før tillatelse gis
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp til fuglevern? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Bistand med Spetter?
Kontakt gjerne oss i Skadedyr Norge dersom du har behov for hjelp med Spetter. Vi har stor erfaring med skadedyr, insekter, krypdyr og andre dyr. Av den grunn kan vi hjelpe med de fleste.
Skadedyr Norge har erfaring og kompetanse med skadedyrkontroll. Blant annet hjelper vi med rotter, mus, skjeggkre, veggedyr, sølvkre, Spetter og mye mer.