Informasjon om Hjortelusflue
Se
- 4,5-5 mm lang
- Flat og krabbeaktig
- Sterke klør på bena
- Korte antenner
- Bevinget, men kaster vinger for å finne vert
Biologi og atferd
Hjortelusfluer suger blod fra elg, hjort og hjort. Flua lander også ofte på mennesker, men stikker sjelden og kan ikke utvikle seg her. Når flua lander på en verts pels, folder den vingene, suger blod for næring og parer seg. Larveutviklingen foregår inne i hunnen og tar bare tre dager. Hunnen føder en puppe i dyrets pels, som faller til bakken, og blir her til høsten etter, hvor den klekkes. Hver hunn utvikler ca. 30 larver gjennom høsten, vinteren og våren. I 2020 er hjortelusflua utbredt i lavlandsområdene på Sørøst-Norge og kystområdene i Sør-Norge. Noen få funn er også funnet i Sørøst-Rogaland.
Skader
Hjortelusflua kan være svært plagsom for folk som ferdes i skogen om høsten fordi den kryper inn i hår og klær. Når de blir stukket, opplever noen hevelse og kløe i to til tre uker eller lenger. Noen får også en kløende kul som kan vare opptil ett år. Fra Sentral-Europa er det indikasjoner på at hjortelusfluer kan spre bakteriene Bartonella schoenbuchensis fra hjort til mennesker. Det har også vært spekulert i om hjortelusflua kan overføre «o runner’s disease», men det er ikke funnet noen sammenheng.
Slåss
- Hodeplagg, f.eks. speider, kan bidra til å forhindre fluer i håret.
- Hvite klær beskytter mer enn svarte og røde klær.
- Fluer som lander kan fjernes umiddelbart Rist ut klær når du kommer hjem fra tur og gre håret.
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp med skadedyrproblemer i hjemmet ditt? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Vil du ha hjelp med Hjortelusflue?
Kontakt gjerne oss i Skadedyr Norge dersom du ønsker å få hjelp med Hjortelusflue. Vi har lang og bred erfaring med skadedyr, krypdyr, insekter og andre dyr. Av den grunn kan vi hjelpe med det meste.
Vi i Skadesyr Norge har lang erfaring med skadedyrkontroll. Blant annet hjelper vi med vånd, rotter, mus, skjeggkre, sølvkre, veggedyr, Hjortelusflue og mye mer.