Informasjon om Gråspurv
Se
- Opp til 15 cm lang
- Hovedsakelig farget i grått og brunt
- Hannen har en svart strupelapp og hvit
Forveksles ofte med bokfinken (som har en karakteristisk svart kinnflekk).
Biologi og atferd
Gråspurven er utbredt over hele landet. Det er en byfugl som er sterkt knyttet til områder som er påvirket av menneskelig aktivitet. Den finner ofte ly og hvile i busker og kratt.
Skader
Gråspurver forårsaker skade ved å forurense mat og fôr med avføringen. Den går ofte inn i bygninger, og blir ofte fort tam og vanskelig å skremme bort. Gråspurver kan overføre sykdommer til mennesker.
Forebygging og kontroll
- Fuglesikring av steder der fuglene går inn, gjerne med nett med maskevidde under
- Fjerning av busker og kratt nær
- Hindre tilgang til mat og
- Fangst med feller eller spesialgarn kan være nødvendig når Anskaffelse og bruk av tåkegarn krever særskilt tillatelse fra Miljødirektoratet.
- Skyting kan være nødvendig i enkelte situasjoner, men det har ingen langtidseffekt og skader kun enkeltpersoner. Gråspurv kan jaktes uten spesiell tillatelse når de befinner seg i lokaler hvor det produseres mat eller medisiner (se Viltreglementet).
- Lydskrekk og visuelle hjelpemidler har kun kortvarig effekt.
- Eiendomsskatt kan virke begrensende lokalt, men fjerner ikke problemet.
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp med problemer med fugler i eller rundt hjemmet ditt? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Vil du ha hjelp med Gråspurv?
Ta kontakt med oss i Skadedyrhjelp dersom du har behov for hjelp med Gråspurv. Vi har stor kunnskap om mange skadedyr, insekter og andre dyr. Av den grunn kan vi hjelpe med det meste.