6 ting du ikke visste om lynfeil

lynfeil

Å løpe rundt i bakgården på varme sommernetter i et forsøk på å fange ildfluer er et morsomt tidsfordriv. Disse insektene, også kjent som lynfeil, kan lyse opp natten med sin magiske glød. Men hva får dem egentlig til å blinke? Les videre for å lære om vitenskapen bak denne blendende sommerfeilen. Du kan være «opplyst!»

 • Ildfluer er ikke fluer i det hele tatt!

  De er faktisk biller. Ildfluer er nattaktive medlemmer av Lampyridae familie. Navnet kommer fra det greske «lampein», som betyr å skinne. Å, ironien! Noen ildfluer er daglige, men de lyser vanligvis ikke. De fleste ildfluer er bevingede, noe som skiller dem fra andre selvlysende insekter av samme familie, ofte referert til som glødeormer. Navnet «glødeorm» kan indikere mange forskjellige arter, inkludert ildfluer.

 • Ildfluer er effektivitetssuperstjerner.

  Ildfluer har lette organer som er plassert under magen. Selv om mer enn 2000 arter bærer navnet «ildfluer», gløder ikke alle ildfluer. De som blander oksygen med et pigment kalt luciferin for å generere lys med svært lite varme. Enzymet luciferase virker på luciferinet i nærvær av magnesiumioner, et kjemikalie som kalles adenosintrifosfat og oksygen for å produsere lys. Lyset som noen ildfluer produserer er ekstremt effektivt. Faktisk er det det mest effektive lyset i verden! Nesten 100 % av den kjemiske reaksjonens energi blir til lys. Lyset som ildfluer produserer kan være grønt, gult eller oransje i fargen.

 • Firefly-blink kan være like romantiske som et dusin roser … noen ganger.

  Ildfluer blinker i mønstre som er unike for hver art. Hvert blinkende mønster brukes til å hjelpe dem med å finne potensielle kamerater. Mannlige ildfluer flyr vanligvis gjennom luften på jakt etter en hunn ved å sende ut et artsspesifikt blinkmønster. Noen ildfluer blinker bare én gang, mens andre gjør det opptil ni ganger. Hunnene sitter på bakken og venter til de ser en imponerende lysskjerm. De viser sin interesse ved å svare med et enkelt blink, tidsbestemt til å følge hannenes karakteristiske blink på en artsspesifikk måte.

 • Ildfluer bruker lyset sitt for å avverge rovdyr.

  Når vi snakker om rovdyr, inneholder ildflueblod et defensivt steroid kalt lucibufaginer, som gjør dem uappetitlige for potensielle jegere. Når rovdyr får en bit, forbinder de den ubehagelige smaken med ildfluelys og unngår å angripe lynfeilene i fremtiden.

 • Noen ildfluer spiser andre typer ildfluer.

  Larvene til de fleste ildfluer er predaceous, fordelaktige insekter som lever av snegler, snegler og ormer. Når de blir voksne, kan ildfluer spise pollen, nektar eller ingenting i det hele tatt! De få artene som forblir kjøttetende gjennom voksen alder, spiser andre typer ildfluer. Snakk om en merkelig diett!

 • Mennesker bidrar til ildfluenes tilbakegang.

  Hvis du ikke ser så mange ildfluer denne sommeren som du har gjort tidligere, er det fordi disse lynene er på vei nedover. Lysforurensning, utvikling av ildfluenes leveområder og høsting fører alle til en nedgang i antall ildfluer. Når habitatet deres blir forbigått, flytter ikke ildfluer seg. I stedet forsvinner de bare.

Hvis du bor på et sted der ildfluer er vanlige, se etter mønstrene og vanene som er omtalt her. Hvis du vil fange ildfluer, hold dem trygge ved å legge et vått papirhåndkle i bunnen av en glasskrukke. Stikk hull i lokket på glasset slik at ildfluene kan puste. Ikke glem å slippe dem etter en dag eller to!