Når familien går ut for å leke, er det ikke bare barna som tar med seg uønskede skadedyr inn igjen. Dyrepels er ideell for skadedyr som lopper og flått å ta tak i når Fido utforsker bakgården. Lopper og flått har unike tilpasninger som gjør dem godt egnet til å finne og spise pattedyr for å overleve. Fortsett å lese for å finne ut fakta du kanskje aldri har visst om disse bittesmå skadedyrene.

flått funnet på hundens hud

Alt om flått

  • Må elske hunder – Noen flåttarter har foretrukne verter. Hundeflåtten foretrekker å spise av tamhunder og er derfor en av de vanligste flåttartene som bringes inn i hjemmene.
  • Alt du kan spise buffet – Flått er mye lettere å få øye på etter et måltid. Noen arter vil vokse nesten fire ganger i størrelse når de er overfylt med blod.
  • High four – For å finne en vert, spenner flåtten seg fast på busker eller gress med bakbena og når frembena ut for å gripe om forbipasserende pels eller klær.
  • Beveger seg oppover i verden – Uansett hvor de fester seg, vil flåtten krype mot hodet til verten deres. Huden rundt halsen og ørene er tynnere og disse områdene er også vanskeligst for dyr å stelle.

Alt om lopper

  • God vertikal – Lopper kan hoppe opp til åtte fot, som er 150 ganger deres egen høyde.
  • Her for å bli – I motsetning til andre skadedyr, forblir lopper vanligvis på verten til enhver tid. Imidlertid kan de lett overføres til møbler eller mellom dyr.
  • Sorte sauer i familien – Det finnes flere arter og underarter av lopper, men én art – katteloppen – står for de fleste angrepene.
  • Ikke klandre hunden – Lopper angriper også mange dyr som gnagere og vaskebjørn. Hvis du mistenker et gnagerangrep, kan lopper snart følge etter.

Kjæledyrsskadedyr utgjør unike trusler for både mennesker og kjæledyr, siden de er lett overførbare, vanskelige å oppdage og bærere av flere sykdommer. Mens lopper først og fremst er en kløende irritasjon, kan de forårsake loppeallergi dermatitt, overføre bendelorm og i sjeldne tilfeller overføre byllepest hvis de har matet på en infisert gnager. Flått er ikke like merkbar som lopper, men de er kjent for å bære svært alvorlige sykdommer og forårsake «flåttlammelse» hos dyr.

Huseiere bør sjekke kjæledyrets pels grundig for lopper og flått etter at de har vært ute i hagen eller i parken, da disse skadedyrene sikkert kan angripe hjem. En av de enkleste måtene å foreta en skadedyrkontroll er ved å børste pelsen til dyrene og bruke hånden til å glatte pelsen langs kroppen. Vær også på utkikk etter hudirritasjoner på kjæledyret ditt og overdreven skraping, som begge er gode indikatorer på lopper eller flått. Hvis du mistenker at du har et angrep i hjemmet, kontakt en skadedyrspesialist for å anbefale det beste behandlingsalternativet.