Stikkende insekter som guljakker, veps og hornet sender flere mennesker til legevakten hvert år. Og hvis det ikke er ille nok, blir de ekstra spreke på sensommeren og tidlig høst når koloniene deres søker etter mat for å opprettholde dronningene sine i vintermånedene.

bier fra å bevege seg innendørs

Selv om tanken på å møte en bikube på verandaen eller et hornets reir under terrassen er nok til å få alle til å ønske å holde seg innendørs de neste ukene, ikke bekymre deg. Det er en håndfull måter å sikre at disse irriterende stikkene ikke ødelegger moroa i solen.

Tett sprekker og sprekker

En effektiv måte å forhindre angrep av disse insektene og de fleste andre skadedyr er å eliminere tilgang og havneplasser rundt i hjemmet. Stikkende insekter bygger ofte reirene sine inne på loft og skorsteiner, bak verandalys og under dekk eller takskjegg. Huseiere bør forsegle alle synlige sprekker og sprekker for å hindre at disse skadedyrene beveger seg innendørs, og regelmessig inspisere rundt hagen og langs omkretsen av huset for reir.

Hold maten tildekket

Har du noen gang vært på en utendørs sammenkomst der bier svermer rundt bordet med hamburgere, chips og frukt? Stikkende insekter tiltrekkes av utsatt mat og åpne søppeldunker. For å unngå et uønsket møte med en guljakke eller bie under en piknik eller cookout, dekk til all mat når du er ute og sørg for å ha tettsittende lokk på søppelbøttene.

Unngå overdreven bruk av dufter

Yellowjackets og andre stikkende insekter tiltrekkes av søtluktende dufter. Hvis du tilbringer lange perioder utendørs, unngå overdreven bruk av parfyme eller cologne. Når det er mulig, velg også uparfymerte sjampoer, såper, kremer og solkrem.

Juster garderoben

Unngå å bruke mørke farger og blomstertrykk, siden disse mønstrene er kjent for å tiltrekke seg stikkende insekter. Det er også viktig å bruke lukkede sko, spesielt i gresskledde områder, da humler og noen hornetter ofte hekker der.

Forbli rolig, kjølig og samlet

Hvis et stikkende insekt flyr i nærheten, er mange menneskers første reaksjon å enten slå insektet vekk eller slå med armene i panikk. Imidlertid kan disse bevegelsene faktisk provosere et angrep. Ikke slå skadedyret, men vær rolig, gå sakte fra området og det skal fly bort uten å forårsake skade. Hvis du blir stukket, fjern stikkeren forsiktig og oppsøk lege, da reaksjonene i noen tilfeller kan være alvorlige.

Kontakt en skadedyrspesialist

Hvis et reir blir funnet på eiendommen, hold deg selv og andre medlemmer av familien unna og ikke forsøk å fjerne det på egen hånd. Avhengig av arten kan et reir inneholde hundrevis (om ikke tusenvis) av stikkende insekter, som kan sverme og stikke i massevis hvis de blir forstyrret eller føler seg truet. Kontakt i stedet en autorisert skadedyrspesialist som vil være i stand til å identifisere arten og hjelpe til med å bekjempe stikkende insekter ved enten å ødelegge kolonien eller fjerne den til et trygt sted.

Stikkende insekter kan være vanskelig å unngå da de ofte dukker opp på piknik, matlaging og bassengfester. Den beste måten å forhindre et uønsket møte på er å utvise forsiktighet når du er utendørs.