Sommervarme og sol er endelig her. Dessverre er det også mange stikkende insekter. Får oss til å lure, gjør det ikke? Vel, lurer bort og spør hva du vil. Jeg skal prøve å hjelpe deg med å forstå svarene på spørsmålene dine.

snekkerbier stikker

Stikk snekkerbier?

Ja og nei. Den mannlige snekkerbien er ikke i stand til å stikke (selv om den kan skremme deg på grunn av dens tendens til å lukke seg inn og sveve nær bevegelse – som en person som vifter med armene!). Hunnen er imidlertid i stand til å stikke, men må vanligvis være ekstremt provosert før hun vil stikke.

Hva er det beste å gjøre for et myggstikk?

Et myggstikk resulterer vanligvis i en rød kul på huden som klør. Hvor fristende det enn kan være, er det en dårlig idé å skrape et myggstikk på to måter. For det første agiterer det bare giften og øker kløen din. For det andre kan overskraping forårsake brudd i huden som kan gi rom for en infeksjon. Kløen skyldes histaminfrigjøring i kroppen vår som svar på myggens spytt som injiseres mens de drikker blodet vårt. Histamin er en av hoveddriverne i allergiske og inflammatoriske reaksjoner og forårsaker hevelse, rødhet og kløe. Så riper bare rører opp spyttet og øker histaminresponsen. Alle biter bør vaskes med såpe og kaldt vann. De beste midlene er antihistaminer og antiinflammatoriske midler. Hvis det er tegn og symptomer på infeksjon, må du kanskje oppsøke legen din for antibiotika.

Hvilke stikkende insekter kan forårsake allergi hos mennesker?

I utgangspunktet kan ethvert stikkende insekt utløse allergiske reaksjoner hos mennesker. Det er to hovedfaktorer bak disse allergiske reaksjonene.

Den ene er mengden fremmede stoffer som insektet injiserer (dvs. stikkegift) når det stikker deg. For eksempel kan et bistikk med stikkeren på plass fortsette å pumpe gift i noen sekunder, mens en stikk som fjernes umiddelbart (uten å klemme den vedlagte gjenværende giftposen) vil injisere mindre gift i deg. Mer gift vil alltid indusere flere symptomer (dvs. en større reaksjon) enn mindre gift.

Det andre er hvor allergisk noen er mot giften. Alle kjenner og reagerer på bistikk, men noen har bare lokale smerter og hevelser som gir seg etter et par timer. På den annen side er noen mennesker svært allergiske mot biegift, og selv de minste stikk vil sette i gang en livstruende allergisk (dvs. anafylaktisk) reaksjon. Alle som faller inn i denne kategorien bør ta spesielle forholdsregler mot bistikk.

Hvordan tar jeg riktig ut stikkeren fra en bie?

Fart trumfer teknikk når det gjelder å fjerne biestikker. Studier har vist at mengden gift som leveres ofte ikke er forskjellig om stikket er klemt eller skrapet av. På den annen side, selv en forsinkelse på noen få sekunder gjør det mulig å injisere mer gift i hudvevet.

Noen tar til orde for å bruke kanten av et kredittkort for å forsiktig skrape av brodden, da dette kanskje kan redusere sannsynligheten for utilsiktet å presse mer gift inn i brodden. Men et kredittkort kan noen ganger være et lett tilgjengelig verktøy som er tilgjengelig. Pinsett er også et godt verktøy.

Når stikkeren er fjernet, reduser smerte og hevelse ved å bruke en kald kompress. Dette gir ikke bare symptomatisk lindring, men kulde forårsaker også innsnevring av blodårene som bidrar til å stoppe spredningen av bigiften.

Hva er den beste måten å nøytralisere bie- eller vepsestikk?

Stingen bør fjernes så raskt som mulig uten hensyn til metode. Dette nøytraliserer kanskje ikke giften, men det kan bidra til å minimere mengden gift som injiseres i vevet

Det er en mengde tradisjonelle hjemmemedisiner som har blitt foreslått for bistikk, inkludert fuktige pastaer av tobakk, salt, natron, papain, tannkrem, leire, hvitløk, vindusvask, løk, aspirin eller til og med kobbermynter teipet over bistikket. Det er lite konkret bevis som støtter bruken av disse rettsmidlene. Sannheten er at det er usannsynlig å nøytralisere et stikk fordi giften injiseres under huden og inn i vevet, hvor alt som påføres lokalt ikke lett vil trenge inn.