Når høstsesongen ruller inn, ekorn, vaskebjørn og opossums er mer egnet til å forberede seg på de kaldere månedene. Dessverre er hjemmene våre ofte det perfekte tilfluktsstedet for disse og andre typer plagsomme dyreliv fordi de har lett tilgang til mat, vann og varmt ly mot vær og vind. Her er noen nyttige tips for å sikre at ingen nysgjerrige skapninger sniker seg inn gjennom loftet, kjelleren eller andre utsatte områder i hjemmet.

grått og hvitt ekorn på grå betongvei på dagtid

Vel inne er ville dyr ikke bare vanskelige å utrydde, men de kan også utgjøre en alvorlig helserisiko ved å bære sykdommer som rabies og biting hvis de føler seg truet. Hvis du støter på et plagsomt dyreliv på eiendommen din, er det ekstremt viktig å kontakte en lokal viltkontrollspesialist eller profesjonell skadedyrbekjemper i stedet for å forsøke å fange og fjerne dyret på egen hånd.

 1. Skjermventiler
  Vaskebjørn og ekorn finner ofte veien inn i hjemmene via skorsteiner uten lokk, ødelagte ventiler og andre åpninger langs taklinjer. Sørg for at disse gjenstandene er fullstendig skjermet for å forhindre at ville dyr gjør hjemmet ditt til sitt eget.
 2. Dekk til søppelet
  Mange typer plagsomme dyreliv, spesielt vaskebjørn, tiltrekkes av hauger med søppel som står utenfor. Du bør oppbevare alle søppelsekker i plastbeholdere med forseglet lokk for å gjøre det vanskelig for dyr å spise på restene dine.
 3. Kutt ned vegetasjonen
  Ekorn og andre smådyr er kjent for å bruke tregrener for å få tilgang til taklinjer, hvor de da kan finne en rekke måter å bevege seg innendørs på. Pass på å kutte ned eventuelle trelemmer eller grener som henger for nær fundamentet. En god tommelfingerregel er å holde vegetasjonen minst 6 til 8 fot fra taklinjen.
 4. Rydd opp i hagen
  Ikke la børster, løvhauger eller annet rusk samle seg i hagen, da disse materialene gjør det ideelle havnestedet for små dyr. Sørg også for at ved er lagret minst 20 fot fra huset i de kjøligere månedene.
 5. Hold fuglebrett utilgjengelig
  Sørg for at fuglebrett bare er tilgjengelig for fugler. Ekorn, vaskebjørn, opossum og til og med bjørn trekkes til fuglefrø. Huseiere bør også plassere fuglebad der smådyr ikke kan nå dem. Fuglebad og fontener kan tiltrekke dyreliv til eiendommen, spesielt i områder hvor det er lite vann.