Fra småkaker til pepperkakehus, feriebaking er en morsom tradisjon for mange familier. Pantry-skadegjørere, eller lagrede produkt-skadegjørere som har en tendens til å samle seg rundt mat stuet i pantry og skap, kan fort bli et problem for huseiere i ferien.

En rekke skapninger passer inn i kategorien pantry-skadegjørere, inkludert biller, maur, øretvister, snutebiller og pillbugs, men de vanligste artene er møll og handelskornbille. Heldigvis utgjør ingen av disse skadedyrene alvorlige helse- eller eiendomstrusler, men de kan bli store plager for huseiere på grunn av deres raske evne til å angripe et område på kort tid.

Pantry-skadedyr kan angripe vanlige bakeingredienser som mel, tørket frukt, nøtter, sjokolade og mer. I noen tilfeller er de også tiltrukket av tørkede blomster og potpurri, som gjør dekorasjoner til en annen mottakelig grobunn for hjemmeangrep. Handelskornbiller finnes vanligvis ikke i kornprodukter, men liker i stedet å angripe kakeblandinger, makaroni, kjeks og sjokolade. Indianmeal møll liker å spise tørket frukt, korn, frø, nøtter, sjokolade, fuglefrø, hundemat, melkepulver, tørket rød paprika og godteri.

pantry skadedyr

Nå, når høytiden starter for fullt, vil folk over hele landet begynne å løpe til matbutikken og grave i pantries etter bakeingredienser for å lage favorittjulgodbitene deres. Men før du roter gjennom for å finne krydder og mel, bør du vurdere å inspisere alle pantryvarene for å sikre at de er skadedyrfrie. Her er noen andre tips for å beskytte deg mot pantry-skadedyr og hjelpe julebakeplanene til å fungere problemfritt:

  • Kjøp riktig oppbevaring: Invester i noen Tupperware-type beholdere med sikre lokk. Disse vil ikke bare holde pantryet ditt pent, men vil også beskytte maten mot pantry-skadedyr og til og med små gnagere som kan være på utkikk etter et ekstra måltid. Alt av plast eller glass fungerer bra, så lenge oppbevaringsgjenstanden kommer med et tettsittende lokk.
  • Lagre sesongbasert innredning: Tørket løvverk, potpurri og indisk mais bør oppbevares i lufttette beholdere i lavsesongene og pakkes ut utenfor før de vises i hjemmet for høytiden.
  • Bruk et laurbærblad: Legg til et laurbærblad i beholdere og pakker med tørrvarer som mel, ris og andre kornsorter – urtens skarpe duft frastøter mange skadedyr i spisekammeret.
  • Inspiser dagligvarer: De fleste pantry-skadedyr bringes inn i hjemmet fra gjenstander som allerede er angrepet, for eksempel mat i papirposer, papp eller plastposer. På din neste handletur, sørg for å inspisere emballasjen til alle varene før du kaster dem i handlekurven. Hvis en pakke er åpnet eller viser det minste tegn på skade, ikke kjøp den. For produkter som allerede er i hjemmet, inspiser og sil ingrediensene visuelt for å sikre at de forblir skadedyrfrie mens de er lagret.
  • Sjekk datoen: Husk å sjekke utløpsdatoene på bakeingrediensene før bruk. Sorter av og til gjennom gamle ting i pantryet og kast ut alt som har vært lagret over lengre tid.
  • Sørg for gode sanitærforhold: Ikke la søl sitte over lengre tid. Tørk umiddelbart opp eventuelle smuler eller søl fra benkeplater, bord, gulv og hyller, og kast søppel regelmessig i lukkede beholdere. Vurder også å tømme skapene med jevne mellomrom og rengjøre dem med såpe og vann for å bli kvitt eventuelle insekter som kan gjemme seg inni.
  • Tett sprekker: Se etter sprekker eller hull der skadedyr kan komme inn i hjemmet ditt, spesielt rundt komfyrrørene og vannrørene. Fjern også alle fuktighetssteder, inkludert lekkende rør og tette avløp med en avfukter.

Hvis du finner skadedyr på kjøkkenet ditt, kast den infiserte maten i utendørs søppelkasser og rengjør alle hyllene i skapene med et vakuum. Hvis et angrep allerede har slått rot, rådfør deg med en autorisert skadedyrspesialist for å inspisere og behandle problemet. En profesjonell innen skadedyrbekjempelse kan forhindre at disse skadedyrene formerer seg og forurenser andre matvarer i hjemmet ditt.