Ordene «veggedyr» har en tendens til å fremkalle mange ubehagelige følelser, og ideen om å være i nærheten av disse skadedyrene kan ofte få folk til å løpe. Men siden veggedyrangrep har blitt mer vanlig de siste årene, er det viktig å vite hvorfor veggedyr tiltrekkes av oss og hvilke implikasjoner disse blodsugende skadedyrene har på menneskers helse.

Her er ti viktige fakta om veggedyr å vite:

Fakta #1: Veggedyr tiltrekkes av varme og karbondioksid. Så hvis du er i live, varm og puster – er du en veggedyrmagnet. Selv om veggedyr ikke er nattaktive, er de mest aktive om natten fordi det er når deres menneskelige mål sover og avgir en jevn strøm av karbondioksid som tillater førstegangsmating.

Faktum #2: Bare fordi du ikke ser dem, betyr det ikke at de ikke er der. Faktisk må du se nøye etter, fordi de kan være vanskelige å se. Veggedyr elsker å gjemme seg i sprekker og sprekker knyttet til madrasser, puter, sengerammer og andre strukturer. De ses sjelden ute i det fri eller på hvileflaten til senger eller stoler – med unntak av store angrep. De er forkjempere i gjemsel. Det er ikke uvanlig å gå glipp av veggedyr helt, så se også etter tydelige tegn på en infestasjon som blodflekker eller avføring funnet på sengetøy, madrasser eller på vegger.

Faktum #3: Veggedyr har flate ovale kropper, er rødbrune i fargen og blir noen ganger beskrevet som å ha størrelsen og utseendet til et eplefrø. Voksne veggedyr varierer i størrelse fra 5-7 mm (<1/4 tomme), mens nymfer (ungdyr) kan være en liten er 1,5 mm (1/16 av en tomme). Når de mater, forstørres de, eller oversvømmes av blod. De voksne går fra mer brune til mer røde i fargen, mens de gjennomskinnelige nymfene kan bli knallrøde.

Faktum #4: Veggedyr spiser vanligvis om natten ved å bite utsatte hudområder som ansikt, nakke, hender, ben og armer. Bittet i seg selv er smertefritt og blir vanligvis uoppdaget på det tidspunktet fordi veggedyr injiserer et antikoagulant (en blodfortynnende) sammen med et bedøvelsesmiddel for å skape en bedøvende effekt mens de spiser. Fordi fôring vanligvis tar 5-10 minutter, lar denne bedøvelseslignende blandingen veggedyrene enkelt mate uavbrutt.

Faktum #5: Veggedyrbitt kan ligne mye på andre insektbitt. Ledetråder som kan tyde på tilstedeværelsen av veggedyr inkluderer å finne røde, kløende bitt ved oppvåkning – spesielt hvis bittene står på rekke og rad på huden (kjent som frokost, lunsj og middag). Men mens noen mennesker utvikler en bitereaksjon umiddelbart, kan andre ikke se en reaksjon på 2-3 dager – og noen kan ikke se en reaksjon i det hele tatt.

Et veggedyrbitt kan fremstå som et lite stikksår uten en omgivende reaksjon, og kan lett bli oversett (30 prosent av individene som bor i veggedyrbefengte boliger rapporterer mangel på bitt eller hudreaksjoner). Dette ser ut til å være mer vanlig blant eldre, som nevnt i studien «The Sensitivity Spectrum: Human Reactions to Bed Bug Bites». På den annen side har andre mennesker sprudlende reaksjoner, med store røde, hevede og kløende welts. Dette gjelder spesielt hvis man blir sensibilisert for veggedyrbitt, slik at det ved gjentatte bitt kan bli en mer overdreven hudreaksjon.

Faktum #6: I situasjoner med vedvarende eksponering for skadedyret, kan veggedyrbitt vises i grupper. Gitt veggedyrbitt tar vanligvis 3 til 6 uker å leges, så lenge infestasjonen fortsatt er tilstede, kan nye bitt samle seg selv når de eldre forsvinner. Dermed kan folk ha ulike bittreaksjoner i ulike stadier av utviklingen samtidig.

Faktum #7: Veggedyrbitt krever vanligvis ikke behandling. Kløe er den desidert vanligste plagen fra de som opplever veggedyrbitt. Hvis kløen blir alvorlig, vil folk finne lindring med aktuelle steroidkremer eller orale antihistaminer. Rengjør bittstedet(e) med såpe og vann og unngå riper for å forhindre infeksjon. Hvis en sekundær infeksjon oppstår, kontakt legen din slik at den kan behandles med antibiotika etter behov. Progressiv hevelse, varme, ømhet og (om enn sjelden) feber kan være tegn på sekundær infeksjon.

Faktum #8: I motsetning til mygg og flått, er veggedyr ikke kjent for å overføre sykdom til mennesker. Mens noen patogener har blitt oppdaget i og på veggedyr – inkludert hepatitt B, og eksotiske organismer som Trypanosoma cruzi (årsak til Chagas sykdom, oftest funnet i Sentral- og Sør-Amerika) eller Wolbachia-arter – har veggedyr ikke vært assosiert med sykdomsoverføring .

Faktum #9: Veggedyr overfører ikke MRSA. Det har vært rapporter om personer som har utviklet meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA)-infeksjoner (som byller eller byller) assosiert med veggedyrbitt, men det viser seg at infeksjonene var sekundære. MRSA-infeksjoner assosiert med veggedyrbitt er faktisk et eksempel på riper som fører til mindre hudtraumer og påfølgende sekundær bakteriell infeksjon. I disse tilfellene klør personer som er bærere av MRSA på bittene og gir en inngangsport for MRSA (som allerede var til stede på huden deres) for å komme inn og under huden og forårsake den sekundære infeksjonen. Veggedyret kan klandres for kløen, men ikke for infeksjonen.

Fakta #10: Noen mennesker opplever angst, søvnløshet og uro som følge av å ha veggedyr. Veggedyrangrep er forståelig nok betydelige psykososiale stressfaktorer, og noen mennesker kan oppleve søvnløshet når de bekymrer seg for at insekter biter dem eller deres familiemedlemmer. Folk har vært kjent for å isolere seg selv, unngå familie og venner av bekymring for å spre angrepet. I tillegg kan noen mennesker også bli stigmatisert av venner eller andre i samfunnet, eller oppleve at de har problemer på jobben hvis veggedyrproblemet deres blir allment kjent. Som et resultat kan ofre for veggedyrangrep oppleve moderate til alvorlige nivåer av stress, angst og depresjon og bør søke behandling etter behov.