Termitter vs. maur

Maur og termitter er svermere – medlemmene av deres reproduktive kaster vokser vinger og svermer i løpet av paringssesongen. Mens de fleste maurarter oppfører seg annerledes enn termitter, forårsaker noen, som snekkermaur, lignende skader på termitter. Å kjenne forskjellene mellom termitter og maur vil derfor forberede deg hvis et angrep banker på døren din. Fortsett å lese for å lære forskjellene mellom termitter og maur!

Fysiske forskjeller

Flygende maur og termitter kan virke umulig å skille, spesielt på avstand eller når de flyr rett mot deg. Men etter å ha slått eller sett på en under et forstørrelsesglass, vises flere forskjeller i vinger, form og størrelse.

For eksempel har termittsvermere:

 • Svarte eller mørkebrune kropper.
 • Rette antenner.
 • Fire gjennomsiktige, like store vinger.
 • En rett midje som er jevn med resten av kroppen.

I kontrast har flygende maur:

 • Svarte, brune eller rødlige kropper.
 • Knekkede antenner.
 • To store framvinger og to små bakvinger, alle brunfarget.
 • En klemt midje og tre distinkte kroppsområder.

Kostholdsforskjeller

Kostholdsforskjellene mellom termitter og maur er like sterke som dag og natt. Maur er altetende – noe som betyr at de spiser alt fra kjøtt, egg og døde insekter til tresaft, korn og nektar. Maur liker spesielt søt mat, selv om noen foretrekker kjøtt fremfor søtsaker.

Derimot har termitter en spesiell gane som består av cellulose.

Flere matkilder inneholder cellulose, så termitter spiser mer enn én ting! Likevel, alt som mangler cellulose er ikke verdt energien sin å knaske gjennom. Vanlige cellulosekilder inkluderer tre, papir, bomull og hamp.

Ulike korn og grønnsaker inneholder cellulose, som sukkermais, rosenkål, sukkerrør og rå hvetekli. Likevel, mens cellulose utgjør 24 % av hvetekli, består den av 70 % av tre og opptil 97 % av bomull. Termitter foretrekker matkilder som er tettere pakket med cellulose. Ettersom termitter kan skaffe seg tre lettere enn hvetekli, fokuserer de energien sin på førstnevnte, men vil ikke si nei til sistnevnte!

Livssyklusforskjeller

Maur går gjennom fullstendig metamorfose, mens termitter går gjennom ufullstendig metamorfose. Fullstendig metamorfose involverer fire utviklingsstadier: egg, larve, puppe og voksen. Mauregg er myke, ovale og bittesmå, mens larven er som en liten orm. Maurpuppe begynner å ligne voksne maur med umodne ben og antenner. Når de utvikler seg til voksne, blir de arbeidere, mannlige droner eller kvinnelige dronninger.

Ufullstendig metamorfose involverer tre utviklingsstadier: egg, nymfe eller larver og voksen. Termittegg er hvite og ovale som små gelébønner. De klekkes fra egg som nymfer eller larver og smelter til de når sin voksne form som arbeider, soldat eller reproduktive maur. Nymfer og larver ligner deres voksne form umiddelbart etter klekking.

Termitter lever også lenger enn maur. Termittkonger og -dronninger kan leve i flere tiår, mens arbeidere og soldater kan leve i tre eller flere år. I kontrast kan maurdronninger leve opptil 15 år, mens arbeidere vanligvis lever i noen måneder.

Maur og termitter har lignende reproduksjonsaktivitet. Bevingede reproduktiver flyr fra koloniene sine om våren og sommeren for å starte sin egen. Likevel er noen reproduktive forskjeller mellom maur og termitter at hannmaur dør kort tid etter parring med dronninger. Til sammenligning lever mannlige termittreproduktiver videre som konger av koloniene deres.

Habitatforskjeller

De fleste maur bygger reir under jorden eller i jordhauger, men snekkermaur foretrekker å leve i råtnende tømmer. Termitter lever i nærheten av mat- og fuktkilder, for eksempel fuktig eller tørt tre. I motsetning til snekkermaur, som bare bruker råtnende tømmer til ly, bruker termitter sunt eller råtnende tre til mat og ly. Underjordiske termitter bygger ofte reir i eller nær jord da de trenger fuktighet for å overleve.

Redningsforskjeller

Termitter bygger reir av «kartong» – en blanding av termittfrass, eller fekalt materiale, jord og opptygget tre. Du kan finne disse reirene i jorda, trær eller trekonstruksjoner. Termitter lager lyrør av gjørme mellom reirene og matkildene for å passere trygt frem og tilbake.

Til sammenligning graver maur tunneler under jorden, i jordhauger eller råtnende tre for å lage reir. Maurreir har svingete tunneler, kammer og rom – nok plass til å lagre kilo mat og gi ly for hver maur i kolonien.

Skadeforskjeller

Snekkermaur er en av de eneste maurartene som forårsaker strukturelle skader siden de bygger reir i tre. De kan forårsake omfattende skader. Andre maurarter kan ødelegge matkilder, skade plenen eller hagen din og skape hygieniske problemer. Likevel er hjemmestrukturen din stort sett trygg fra disse maurartene.

Det samme kan ikke sies om termitter. Termitter lar for det meste mat være i fred ved angrep, men det er fordi de fyller seg på trebjelker og søyler som støtter huset ditt!

Tegn på termitt- eller maurangrep

Tegn på termitt- eller maurangrep

Å vite forskjellene mellom maur og termitter er nyttig hvis du tror du har en termitt eller maurangrep. Derfor er det gunstig å kjenne til tegnene du bør se etter med termitt- og maurangrep. For å starte, her er noen måter å identifisere termittangrep på:

 • Tilfluktsrør: Hvis du legger merke til gjørmerør langs fundamentet ditt eller i sprekker i veggen, kan dette være lyrør som termitter bruker for å unngå rovdyr.
 • Kasserte vinger: Etter at to svermende termitter slår seg ned og starter en koloni, kaster de vingene og tar plass som koloniens konge og dronning. Kasserte vinger indikerer at en ny koloni har begynt i nærheten.
 • Hullydende tre: Termitter lager tunneler i bjelker og søyler når de konsumerer veden og lager reir.
 • skjev treverk: Når termitter går gjennom tre, forårsaker de vridning. Hvis de angriper dørkarmer eller vinduskarmer, kan det hende du har tettsittende dører eller vinduer som er vanskelig å åpne. Du kan også legge merke til kruset maling eller tapet.
 • Myke raslelyder inne i veggen: Når soldattermitter føler fare, banker de hodet i veggen for å varsle arbeidertermitter.

Å identifisere snekkermaur kan se ut som å legge merke til:

 • Matsmuler eller rusk i en linje.
 • Trespon i tilfeldige områder.
 • Fuktig eller råtnende tre.
 • Myke raslelyder inne i veggen.
 • Hullydende tre.
 • Små smuss eller sandhauger rundt hjemmet ditt.

Hvordan håndtere et termitt- eller maurproblem

Den beste tilnærmingen til termitt- eller maurproblemer er å ringe skadedyrbekjempere for en inspeksjon. Hos Pestech tilbyr vi ulike agn-, sprøyte- og desinfiseringstjenester avhengig av hvilken metode som mest effektivt vil kontrollere skadedyrproblemet ditt på den minst inngripende måten.

For maur og termitter er agn og spray de primære kontrollmetodene. Vi bruker agn for termitter og monomorfe maur – maurkolonier med arbeidere av ensartet størrelse. For snekker- og polymorfe maur – kolonier med arbeidsmaur av varierende størrelse – bruker vi spray. Vi prioriterer grønne skadedyrløsninger som utgjør minimal helserisiko, holder alle i husholdningen din trygge og ansvarlig eliminerer maur- eller termittproblemet ditt.

Kontakt Pestech i dag for å håndtere termitt- eller maurproblemet ditt

Kontakt Pestech i dag for å håndtere termitt- eller maurproblemet ditt

I over 30 år har Pestechs skadedyrbekjempere levert trygge og effektive skadedyrløsninger til innbyggere i hele staten New York med eksepsjonell kundeservice. Hvis du har et termitt- eller maurproblem, vil Pestech ta seg av situasjonen for å sikre ditt hjem eller eiendom mot ubudne skadedyr. Kontakt oss i dag for en befaring!