Veske skjult under bordet. Foto: Earth Care Products

Skadedyrbekjempere (PCP) blir ofte konfrontert med forferdelige lukter fra døde gnagere. Dødsfallet kunne ha vært naturlig, fra bruk av et gnagermiddel, eller fra en felle som traff gnageren, ikke fanget den, men var dødelig. Hvis teknikeren er heldig, kan de finne og fjerne det døde kadaveret. Hvis kadaveret blir funnet og fjernet, bør området behandles for å unngå dvelende vond lukt fra kroppsvæskene til det døde kadaveret.

Døde gnagere kan havne på loft, veggtomrom, isolasjon, krypkjeller eller et utilgjengelig sted. Riving er et alternativ for å finne og fjerne det døde kadaveret. Dette kan imidlertid være svært kostbart og kanskje ikke lykkes med å finne kadaveret. I tillegg kan det hende at kunden ikke ønsker at riving skal skje på grunn av utgifter og rot. Hvis det døde kadaveret er i eller bak en murvegg er riving ikke et alternativ.

Utfall fra et PCP-søk:

Finner og fjerner kadaver. I dette tilfellet bør teknikeren fjerne eller behandle det berørte området for å kvitte seg med lukten fra kroppsvæskene som har trukket inn i overflaten. Hvis skrotten er på isolasjon, bør isolasjonen fjernes. Hvis det er på et konstruksjonselement, bør konstruksjonselementet behandles for å fjerne lukten. Ellers kan det oppstå en tilbakeringing med tap av penger.

Søker etter kadaveret og finner det ikke. Teknikeren kan mistenke at kadaveret er på et loft i isolasjonen et sted, eller i et krypkjeller, eller et veggtomrom, eller på et utilgjengelig sted. Etter å ha brukt lang tid på å lete etter kadaveret, klarer de ikke å finne det.

Vet plasseringen av kadaver, men vil kreve riving for å fjerne. Det kan være i et tomrom i veggen eller i et utilgjengelig krypkjeller. Hvis det er i eller bak en murvegg, vil riving ikke være levedyktig.

Håndtere lukten:

Gjør ingenting: Etter å ha jaktet og ikke funnet og fjernet kadaveret, kan teknikeren fortelle kunden at lukten mest sannsynlig vil forsvinne i løpet av et par uker og bare spraye litt romduft for å dekke over lukten.

Maskeringsmidler: Disse fungerer godt ved at de dekker over eller maskerer en ubehagelig lukt med en mer ønskelig duft. De jobber også med en gang. Noen ganger kan en duft være støtende for kunden. I begge tilfeller ender du opp med en blanding av en behagelig duft og lukt av død gnager. Noen kunder er også allergiske mot visse dufter. Når duften forsvinner, sitter kunden igjen med den stygge lukten igjen, noe som kan føre til at du taper tilbakeringing. Den stygge lukten vil vedvare til kadaveret er fullstendig dehydrert, noe som kan ta to uker eller lenger. Mange slike produkter er lett tilgjengelige og for mange til å nevne.

Ozongeneratorer: De kan ikke løpe i et rom der mennesker eller dyr er til stede fordi ozon angriper slimhinnene i lungene og ødelegger stoffer. Maskinen skal gå i minst en time, deretter skal rommet luftes og maskinen skal hentes. Hvis kadaveret ikke blir funnet og fjernet, vil lukten komme tilbake når maskinen ikke lenger går. Denne metoden er vanligvis mer kostbar siden teknikeren må være på stedet to ganger, én gang for å installere og lukke strukturen, og en gang for å sikre at maskinen er av, åpne opp strukturen for å lufte den ut og fjerne maskin. Dette ville være den minst ønskelige løsningen på grunn av helsefaren, kostnadene for maskinen, og tiden på stedet som kreves og sannsynligheten for at lukten dukker opp igjen og forårsaker en tilbakeringing. I tillegg er det et potensielt ansvarsproblem. Ozongeneratorer selges ofte falskt på nettet som luftrensere og bør unngås.

Enzymspray: De er vanligvis svært effektive for å eliminere luftbåren lukt raskt. Enzymspray må komme i kontakt med luktprodusenten; derfor må kadaveret finnes. Hvis det døde kadaveret blir funnet på et loft på isolasjon, bør teknikeren fjerne kadaveret og isolasjonen dyret lå på for å eliminere lukten. Hvis kadaveret er på et strukturelt element, bør det behandles med enzymet. Hvis ikke, kan det bli bedt om et gjenbesøk på grunn av den resterende lukten. I tillegg, hvis riving er nødvendig for å fjerne skrotten, for eksempel i et veggtomrom, øker kostnadene og tiden på stedet betydelig, for ikke å nevne mulige problemer med kvaliteten på reparasjonsarbeidet. I tillegg er det ingen garanti for å finne det døde kadaveret. To gode produkter tilgjengelig i USA er Bac-A-Zap og Epoleon.

Anioner: Dette er negativt ladede partikler som tiltrekker seg ioner (positivt ladede partikler), akkurat som en magnet. De fleste luktmolekyler som døde gnagerlukter, urin, muggen mugglukt osv. er ioner. Anionene tiltrekker seg ionene, som klamrer seg til overflaten av anionene. Når ionet fester seg til overflaten av anionet, skjer det typisk en ionebytte som gir fra seg ett atom med oksygen eller nitrogen og i prosessen endrer sammensetningen av ionet totalt, som ikke lenger har noen lukt. Anioner adsorberer konstant lukten fra et dødt kadaver selv om kadaveret ikke blir funnet og fjernet. Forutsatt at det er en død gnager på loftet eller veggen, for å bli kvitt lukten er det bare å henge en pose i hvert rom der du lukter lukten.

Hvis skrotten er på loft eller krypkjeller, heng en ekstra pose i det området også, men heng alltid minst én pose i rommet der folk er. Det er best å henge en pose per 10 kvadratmeter (100 kvadratfot). Lukten skal være borte i løpet av 24 timer.

Klikk på bildet over for å besøke nettsiden

Aktivert karbon (AC) kan brukes som et anion for å adsorbere lukt, men det er flere ulemper i tillegg til det rotete sorte støvet. AC-porene tetter seg og reduserer dens effektive levetid for å fjerne lukt, spesielt når det forventes å vare til det døde kadaveret tørker ut. AC absorberer også oksygen, så forsiktighet bør utvises når det brukes i trange rom der folk er uten tilstrekkelig ventilasjon for å fylle på oksygenet. AC er svært brannfarlig og støvet er eksplosivt når det utsettes for varme eller flamme. Tilstedeværelsen av vann bidrar til antennelse, det samme gjør forurensninger som olje.

En utmerket anionløsning er Earth Care Odor Remover Bag. EarthCare Bags bruker en blanding av naturlige mineraler som gjennomgår en proprietær prosess som gjør at den er svært effektiv for å bli kvitt lukt av døde gnager. EarthCare-vesken krever ingen registrering, er trygg å bruke rundt barn og kjæledyr, er ren å bruke og varer i omtrent tre måneder i bruk.

Videre lesning:

Forfatter: Bill Vaughan Earth Care-produkter, [email protected]

Publisert i Internasjonal skadedyrkontroll – utgave juli/august 2022.

Tagger: anioner, døde gnagere, enzymsprayer, maskeringsmidler, lukt, ozongenerator

Kategori: Folkehelse