Maur er veldig vanlige nesten hvor som helst du bor (se maurfakta #7), men visse arter av maur er virkelig unike og kan gi innsikt i en rekke emner fra sosial atferd til trafikkmønstre. Sjekk ut noen av våre interessante maurfakta nedenfor.

sverm av ildmaur på ris

Fakta #1: Kolonier er større enn den gjennomsnittlige maurfarmen.

Maurkolonier kommer i bokstavelig talt alle former og størrelser. Noen få arter lever i kolonier med bare noen få dusin maur; den gjennomsnittlige maurkolonien inneholder imidlertid tusenvis av individuelle maur. Mindre kolonier lever i naturlige sprekker eller åpninger, mens større kolonier skaper enorme reir og fôr for forsyninger og mat. Det er også superkolonier rundt om i verden som kan inneholde mer enn 300 millioner individer.

Fakta #2: Maur har spesifikke jobber.

Maur er veldig sosiale insekter, og de deler jobbene mellom ulike typer maur i hver koloni. Dronningen eller dronningene har bare én jobb – å legge egg. Alle andre kvinnelige maur er arbeidere; de mater larvene, tar ut koloniens søppel, søker etter mat og forsyninger, eller forsvarer reiret. Hannmaurens eneste jobb er å parre seg med dronningen.

Fakta #3: Maur har ikke ører.

I stedet for å høre gjennom auditive kanaler, «hører» maur ved å føle vibrasjoner i bakken. Spesielle sensorer på føttene og på knærne hjelper maur med å tolke signaler fra omgivelsene. De bruker også antennene og hårene på kroppen for å føle seg rundt mens de leter etter mat.

Fakta #4: En maurart er utelukkende kvinnelig.

Forskere har ennå ikke funnet en hann av arten M. smithii. Dronningen maur formerer seg ukjønnet, så alle avkom er kloner av dronningen. Denne arten finnes i flere land.

Fakta #5: Maur kan bli zombier.

Kanskje det merkeligste maur faktum, det er en soppart som infiserer maur og tar kontroll over kroppene deres. Soppen finner veien under maurens eksoskjelett og begynner å konsumere bløtvev. Kort tid etter, ved ukjente mekanismer, får den mauren til å forlate kolonien sin. Mauren finner deretter et blad, biter det med et «dødsgrep» og dør. Noen dager senere frigjør soppen sporer for å infisere flere maur. Noen maurarter har lært å gjenkjenne infiserte kolonikamerater og vil bære dem langt bort for å beskytte resten av kolonien.

Fakta #6: Maur kan løfte 10-50 ganger kroppsvekten.

Fordi maurene er så små, er musklene deres tykkere i forhold til kroppsmassen enn hos større dyr. Dette gjør at maur kan bære gjenstander som er mye tyngre og større enn dem. For å sette det i perspektiv, hvis mennesker kunne løfte 10 ganger vekten, kunne en mann på 200 pund løfte en liten bil over hodet hans.

Fakta #7: Noen maur er hjemløse.

Ikke alle maurarter bygger reir. En gruppe på rundt 200 arter kjent som hærmaur har to faser av livet: nomad og stasjonær. Under koloniens nomadefase reiser maurene hele dagen, og angriper andre kolonier og insekter de møter for å få mat. Om natten bygger de et midlertidig rede og fortsetter å bevege seg neste morgen. Den eneste gangen de slutter å reise er i den stasjonære fasen når dronningen legger egg og kolonien venter på at de skal klekkes. I løpet av denne tiden lager arbeidsmaurene et rede av sin egen kropp for å beskytte dronningen, maten og eggene.