Redusere ulempene med sommermoro

Hurra – endelig er sommeren her! Dette er en strålende tid med lange timer med sol og varme, turer og fotturer, bading, camping og grilling. Det er noe for enhver smak i naturen.

Men noen ganger, ønsker du ikke bare at myggen, biene og andre skadedyr skulle få notatet om å være på ferie og bare la deg være i fred? Dessverre vet vi alle at det er ulemper med å kommunisere med naturen og nyte sommermoroen vår.

Så la oss gå over noen av de mer vanlige sommerinsektene, hvorfor vi bør være bekymret for dem og hva vi kan gjøre for å dempe problemet. Husk – spesielt når det gjelder sommerinsekter – en unse av forebygging er verdt en halvkilo kur.

Bier, Hornets, Veps og Yellowjackets

    • Oppsiden: De pollinerer planter og blomster og bidrar til å gi oss frukt og grønnsaker. De spiser også andre skadelige skadedyr som larver og fluer.
    • Ulempen: De deler ut smertefulle stikk og gir oss angst for å bli stukket. Dessverre er millioner av mennesker i fare for å få alvorlige allergiske reaksjoner.

Selv om det vanligvis er en kilde til stor angst av frykt for at de kan stikke deg, stikker faktisk bier og guljakker sjelden med mindre de blir provosert. Så, regel nummer én er ikke å få panikk og slå på en bie når den kommer på besøk. Hvis det lander på huden din, bare blås forsiktig i stedet for å slå på det. Det er mer aggressive arter, spesielt veps som kan stikke i smertefulle angrep hvis de føler seg truet eller du vandrer for nær reiret deres. Selv om de er smertefulle, resulterer de fleste insektstikk vanligvis i en begrenset lokal reaksjon, med smerte og hevelse. Dessverre har omtrent 3 prosent av mennesker mer utbredte allergiske reaksjoner, med utslett og elveblest. De mest ekstreme tilfellene av allergiske reaksjoner kalles anafylaksi og symptomene inkluderer hevelse i tunge og hals, hvesing, svimmelhet eller til og med livstruende kortpustethet og blodtrykksfall. Hvis du er allergisk mot stikkende insekter, bør du vite hvordan du bruker et epinefrinsett og bære det med deg til enhver tid.

Hvis stikkeren er stukket og stikkeren fortsatt er på plass, fjern først stikkeren. Rengjør deretter området med såpe og kaldt vann og påfør is. Benadryl og over-the-counter 1 prosent hydrokortison salve kan bidra til å roe reaksjonen. Vurder å ta en smertestillende etter behov.

Mygg

    • Oppsiden: Er det en?
    • Ulempen: Myggstikk er en vanlig, insektrelatert grunn til at foreldre søker medisinsk hjelp for barna sine. De lokale reaksjonene og kløende lesjonene som er et resultat av myggstikk er ikke morsomme, men heldigvis er alvorlige reaksjoner ekstremt uvanlige.

Mygg biter mest intenst rundt daggry og skumring. Hvis du må eller ønsker å være ute i disse tider, er det best å være inne på en veranda eller kledd i klær som etterlater svært lite eksponert hud. Din beste beskyttelse vil være insektmiddel, som DEET eller picaridin.

Et myggstikk resulterer vanligvis i en rosa kule som klør. Hvor fristende det enn er, ikke klø det! Å skrape bare agiterer giften og øker kløen. I tillegg kan overskraping forårsake brudd i huden som kan tjene som inngangsport for bakterielle superinfeksjoner. Selv om det er mindre vanlig, kan noen mennesker være mer følsomme for myggstikk og ha mer alvorlige reaksjoner, for eksempel svulster eller elveblest. Alle biter bør vaskes med såpe og kaldt vann. Benadryl og over-the-counter 1 prosent hydrokortisonkrem kan være indisert for intens kløe og større reaksjoner. Hvis det er tegn og symptomer på infeksjon, må du kanskje oppsøke legen din for antibiotika.

Dessverre kan mygg etterlate mer enn en lokal reaksjon. Noen ganger kan de overføre infeksjoner som malaria, dengue eller West Nile Virus (WNV). Den gode nyheten er at WNV i de fleste tilfeller er en mild og selvbegrenset infeksjon. Symptomene kan være så lette at de ikke blir lagt merke til, eller tilstede som en «sommerinfluensa», med mild kropps- og hodepine og lavgradig feber. I sjeldne og ekstreme tilfeller er WNV en potensielt livstruende infeksjon. Symptomer inkluderer høyere feber, hode- og kroppssmerter, forvirring og forverret svakhet, og slike symptomer bør be deg om å søke legehjelp.

mygg biter

Flått

    • Ulempen: Den alvorlige sykdommen som flått kan overføre, som Lyme-sykdom, Rocky Mountain Spotted Fever, Babesia («flåttmalaria»), blant andre.

Åpenbart er den beste måten å unngå flått og tilhørende problemer på å ikke plukke dem opp i utgangspunktet, men det kan være lettere sagt enn gjort. Det er lurt å bruke klær som etterlater mindre hud eksponert som kan fungere som en barriere for flåtten. Så flipflops, sandaler, shorts og T-skjorter er ute når du planlegger en fottur til områder som sannsynligvis har flått. Bruk støvler og lange sokker, og husk å stikke langbuksene inn i sokkene når du er på tur. Den beste beskyttelsen mot flått består av permetrinbehandlede klær og utstyr, kombinert med DEET påført på utsatt hud.

Husk at de fleste flått trenger å mate i timevis før de kan overføre infeksjoner. Så det er veldig viktig at du etter fotturer gjør en helkroppssjekk (inkludert i håret) for å se etter flått. Hvis den fjernes raskt, reduseres risikoen for infeksjon betydelig.

Hvis du finner en flått på kroppen din eller et familiemedlem eller kjæledyr, er det viktig å fjerne flåtten forsiktig med en gang. Bruk en pinsett med fin spiss for å ta tak i flåtten så nær hudoverflaten som mulig. Trekk oppover med jevnt, jevnt trykk. Ikke vri eller rykk i flåtten, da dette kan føre til at munndelene brekker av og forblir i huden. Unngå å klemme flåtten fordi spredning av flåttblod i bittsåret kan øke risikoen for infeksjon. Når flåtten er fjernet, rengjør området med såpe og vann og kanskje et antiseptisk middel. Hvis du utvikler utslett, hodepine, smerter eller feber, ring legen din umiddelbart.

Det laveste om insektmiddel

Den gode nyheten er at insektavstøtende midler virkelig virker for å avskrekke mygg, flått, bitende fluer, chiggers og andre insekter. Den dårlige nyheten er at de er ineffektive mot edderkopper og stikkende insekter, som guljakker, veps, bier eller hornets.

Gullstandarden for insektmiddel er DEET. Den har vært i bruk i mer enn 50 år og anbefales til personer over 2 måneder. Det alternative avstøtningsmidlet er picaridin og er også effektivt mot mygg, flått og sandfluer.