Å oppdage termittinfisert tre eller termittkolonier i hjertet av hjemmet ditt er ganske plagsomt. I motsetning til andre reparasjonsoppgaver i hjemmet, kan termittskader ikke ignoreres eller utsettes. Det er fordi tre-tyggende skadedyr er aktive 24 timer i døgnet, syv dager i uken, stille og rolig livnærer seg av alt av tre de kommer over.

Heldigvis er det sjelden at termitter vil forårsake nok ødeleggelse til at huset anses som helt ubeboelig. Når du oppdager et angrep tidlig, vil du sannsynligvis ha nok tid til å rette opp situasjonen og utføre reparasjoner. Men hvor mye koster det å reparere termittskader? Og hva er reparasjonsløsningene?

termitter

Hva er typene og symptomene på termittskade du kan forvente

Under eller etter en termittangrep, vil du sannsynligvis møte noen av disse typene og tegn på skade:

  • Gjørmerør – Dette er beskyttende veier som termitter lager på vegger og fundamenter mens de reiser mellom en matkilde og reiret. Det er det mest åpenbare tegnet på et angrep.
  • Hull og tunneler i trekonstruksjoner – Hvis du legger merke til hull og labyrintlignende stier hugget inn i skogen, kan angrepet ha pågått en stund.
  • Destabiliseringstak og ujevne gulv – Du kan begynne å legge merke til at taket knekker seg, gulv som blåser opp, vegger sprekker og vinduer og dører begynner å feste seg.
  • Hult og mykt trelast – Når angrepet har slått rot en stund, vil du legge merke til at trelasten er myk å ta på, lett å punktere eller høres hul innvendig ut. Dette er farlig, siden trekonstruksjoner kanskje ikke gir god støtte.
  • Skade på cellulosebaserte gjenstander – Termitter koser seg ikke bare med tre, de skader også alt materiale som har cellulose, for eksempel bøker, ulltepper, tepper og bilderammer.
  • Termittskråninger – Andre tegn å se etter er insektvinger og avføring som minner om sagflis.

Alternativer for reparasjon av termittskader

Før du begynner å lete etter løsninger for reparasjon av termittskader, må du åpenbart ha tatt tak i angrepet. Å jobbe med en termittbehandlingsekspert er den eneste måten du kan være 100 % sikker på at hver enkelt termitt er utryddet, og trusselen om fremtidig angrep er eliminert.

Eksperten vil også fremheve andre skadede områder som du kanskje ikke er klar over og sette i verk tiltak for å forhindre at termitt dukker opp igjen. Hvis hjemmet ditt er strukturelt kompromittert og utrygt å bo i, vil spesialisten varsle deg, slik at du kan flytte ut til omfattende reparasjoner er utført.

Når behandlingsprosessen er fullført, kan du nå reversere termittskade med disse reparasjonsalternativene:

Kosmetisk termittskadereparasjon

Hvis termittangrepet ble oppdaget tidlig, vil du mest sannsynlig ha å gjøre med noen estetiske problemer. Kosmetiske skader kan være i form av sprukket maling, tapetskader, ødeleggelse av møbler, eller misfarging av vegger eller gulv.

Etter at en termittspesialist har bestemt at problemene bare er kosmetiske, kan du gå videre og utføre en DIY termittreparasjon. Dette kan omfatte påføring av et nytt strøk på den skadede malte overflaten, etterbehandling av det misfargede gulvet, utskifting av tapet og retusjering av skadede møbler.

Reparasjon av små termittangrep

For minimal skade på hovedstrukturen er løsningen å bruke treherdere for å fylle ut hullene og forsterke treverket. Etter at huset ditt er behandlet for termitter, rengjør du eventuelle gjenværende rør eller stier, og undersøk deretter treet under for skade.

Treherdere er spesielle lim som brukes til å fikse små hull, sprekker og skadede flekker, samtidig som de gir beskyttelse mot ytterligere råte. For lange, uthulede riller, bruk heller et tresparkel.

Pass på at du velger en treherder eller fyllstoff som passer til tretypen. Eksperter anbefaler også å bruke et treforseglingsmiddel for å kutte av oksygentilførselen til eventuelle gjenværende termitter. Det vil drepe enhver koloni inne og beskytte treverket mot fremtidige inntrengninger.

Reparasjon av strukturelle termittskader

Hvis du innser at termittangrepet er avansert, er det best du samarbeider med en termittreparasjonsekspert, siden utilstrekkelige reparasjoner kan sette hele familien din i fare. Etter en inspeksjon kan eksperten foreslå å feste nytt tre til det skadede treet for å gi støtte. Det er mer kostnadseffektivt når skaden ikke er ekstrem.

Den andre, dyrere løsningen er å erstatte skadede treseksjoner helt. Disse reparasjonene er kompliserte og tidkrevende, spesielt hvis problemet rammer en bærende bærekonstruksjon.

Ledninger og rørleggerforbindelser som kan være inne i de infiserte områdene må kanskje flyttes, pluss midlertidig støtte kan installeres for å opprettholde hjemmets integritet under reparasjoner. Ekstremreparasjoner koster fra noen få tusen dollar til titusenvis av dollar.

Husk å behandle for termitter før du utfører reparasjoner

Husk at hvis du ikke tar ordentlig vare på angrepet før du starter reparasjoner, kan det gjøre reparasjonene meningsløse. Hvis kolonien ikke er fullstendig ødelagt, vil disse trekjedelige skadedyrene gjøre comeback og fortsette å tygge på hjemmet ditt.

Ikke vent til problemene går ut av hånden, slik at du kan be om en inspeksjon. Termitter kan forårsake mye skade med lynets hastighet, og noen tegn er vanskelig å legge merke til uten et trent øye. Så det anbefales å bruke en termittkontrolltjeneste, samt ha regelmessige termittinspeksjoner.