Sommeren er offisielt her, og millioner av reisende har bilder av ferier som danser i hodet. Mange ting kan og går galt på ferier, fra tapt bagasje til en dårlig solbrenthet, de fleste utflukter er nesten aldri idiotsikre. Men ingenting kan utslette avslapning og legge på stress og angst mer enn å ta med seg veggedyr hjem. Veggedyr lever av menneskeblod og er best kjent for sine uhyggelige haikeevner. Så før noen av disse skadedyrene kjører hjem i kofferten din, les videre for å finne ut hva kunnskapsrike reisende kan gjøre.

Før du kjører på veien, himmelen eller skinnene, er det viktig å være klar over måter å beskytte deg selv og din familie på mens du reiser. Enten det er under transport, hotellopphold eller når du kommer hjem, når det kommer til veggedyr – forebygging er den BESTE kuren. Det kan være en ting til å legge til feriesjekklisten din, men det er en ting som kan gjøre en forskjell.

Er veggedyr virkelig på hotell?

fanget veggedyr

Dessverre ja! Disse skadedyrene skiller ikke mellom et 5-stjerners hotell og et billig motell med lav fasiliteter. For dem er en seng en seng så lenge et blodmåltid sover i den (og ja, det betyr deg!). En ekspertundersøkelse fant at 80 prosent av skadedyreksperter har behandlet veggedyr på hoteller og moteller. Selv om veggedyr finnes på mange andre steder enn hoteller, vil de fleste reisende bo på hotell på et eller annet tidspunkt i løpet av ferien, noe som gir seg selv en høyere risiko for å plukke opp disse haikedyrene.

Vel inne på et hotell eller et hjem sprer veggedyr seg raskt fra rom til rom – gjennom rør, i støvsugere, på klær og bagasje. På et hotell kan veggedyr til og med spre seg til naborommene, siden gjester kan ende opp med å flytte til et annet rom og fordi de kan krype gjennom veggene mellom rommene.

Hva bør jeg se etter på et hotell?

  • Når du kommer inn i rommet, legg kofferten på badet, da det er det tryggeste stedet for den. Veggedyr er minst sannsynlig å gjemme seg på et bad.
  • Trekk lakenene tilbake og inspiser madrasssømmene, spesielt i hjørnene, for pepperlignende flekker eller flekker eller til og med insektene selv. Voksne veggedyr ligner et flatt eplefrø.
  • Sjekk bak sengegavlen, inne i sofa- og stolputer, bak bilderammer og rundt stikkontakter.
  • Hvis du ser noe mistenkt, gi beskjed til ledelsen og bytt rom eller etablissement umiddelbart.
  • Hvis du har behov for å bytte rom, pass på at du ikke flytter til et rom ved siden av og/eller rett over/under det mistenkte angrepet. Veggedyr kan enkelt haike via husholdningsvogner, bagasje og til og med gjennom stikkontakter. Hvis et angrep sprer seg, skjer det vanligvis i rommene nærmest opphavet.
  • Selv om du finner ut at rommet ditt er fritt for veggedyr, bør du vurdere å legge kofferten din i en plastsøppelpose eller et beskyttende deksel under reisens varighet for å sikre at veggedyr ikke kan bo der før avreise.

Hva bør jeg gjøre når jeg kommer hjem?

  • Inspiser koffertene dine før du tar dem med inn i huset. Naboene dine kan gi deg merkelige blikk, men bedre trygt enn beklager. Benytt anledningen til å lære dem hvorfor du pakker ut kofferten på verandaen. Du kan redde dem fra veggedyrangrep i fremtiden.
  • Støvsug kofferten grundig før du oppbevarer den. Vurder å bruke en hånddamper for å dampe bagasjen din, som kan drepe veggedyr eller egg som kan ha kjørt hjem.
  • Vask og tørk alle klærne dine – også de som ikke har blitt brukt – i varme temperaturer for å sikre at veggedyr som kan ha kommet så langt ikke legges i skuffene/skapet.
  • Oppbevar klær som må renses i en plastpose og ta dem med til renseriet så snart som mulig.

Hvordan vet jeg at jeg har veggedyr?

Kanskje du ikke sjekket hotellrommet så grundig som du trodde eller kanskje du var for trøtt til å støvsuge kofferten. Kanskje du gjorde alt riktig, men noen dager etter at du kom hjem, våkner du med røde kløende svulster på kroppen og legger merke til de avslørende pepperlignende flekkene på lakenet ditt. Noen veggedyr snek seg forbi deg og har gjort seg hjemme. Ikke få panikk! Selv om veggedyr er vanskelige skadedyr å behandle, har fagfolk mange behandlingsalternativer tilgjengelig for dem og lykkes med å eliminere angrep.