Det er en utfordring å holde seg frisk om vinteren, spesielt med utbredelsen av influensa og forkjølelse. Noe folk flest ikke tenker over denne tiden av året er dessverre trusselen som gnagere utgjør for både helsen og eiendommen vår. Gnagere invaderer hjem hver vinter, og et angrep kan forårsake mer enn bare hodepine for huseiere.

I de kalde månedene søker gnagere som mus og rotter etter mat, varme og ly innendørs, og kommer ofte inn i hjemmene gjennom små sprekker og sprekker. Den virkelige bekymringen er imidlertid at disse skadedyrene kan spre sykdommer og forårsake alvorlig skade på eiendom når de er inne.

Opphopning av avføring fra mus og rotter kan spre bakterier, forurense matkilder og utløse allergiske reaksjoner hos mennesker. Når avføringen blir tørr, kan den være farlig for de som puster den inn. Dessuten kan gnagerskitt spre sykdommer og virus, inkludert de som er oppført nedenfor.

gnagere innendørs

Hantavirus

Hantavirus er en potensielt livstruende sykdom som overføres til mennesker av gnagere – først og fremst den hvitfotede hjortemusen. Folk blir smittet gjennom eksponering eller innånding av infisert gnagerurin, avføring eller spytt, og sjansene øker når folk er i nærheten av områder der gnagere lever aktivt. I fjor ble ti personer syke og tre døde av eksponering for hjortemus infisert med Hantavirus etter opphold i telthytter. Tidlige symptomer på sykdommen inkluderer tretthet, feber og muskelsmerter. Folk kan også oppleve hodepine, svimmelhet, frysninger og mageproblemer.

Byllepest

Også kjent som «svartedauden», er pesten en svært smittsom og ofte dødelig sykdom som er beryktet for å drepe en tredjedel. Pest spres vanligvis ved bitt av en infisert gnagerloppe og kan forårsake feber, hodepine og smertefullt hovne lymfeknuter.

Salmonellose

Salmonellose er en type matforgiftning som spres av avføring fra gnagere, spesielt gjennom inntak av forurenset mat. Symptomer inkluderer diaré, feber og magesmerter.

Rottebitt feber

Rottebittfeber er en potensielt dødelig infeksjonssykdom som spres av infiserte gnagere eller inntak av mat som er forurenset av gnagere. Eksperter sier at symptomene vanligvis oppstår 3-10 dager etter eksponering for en infisert kilde og inkluderer feber, oppkast, hodepine, utslett og muskelsmerter.

I tillegg til helserisiko, kan gnagere utgjøre en betydelig eiendomsrisiko da de har en tendens til å ødelegge isolasjon på loft og kan tygge gjennom veggplater, papp, tre og til og med elektriske ledninger.

Med raske reproduksjonshastigheter kan gnagere raskt gå fra å være umerkelig til å forårsake et fullblåst angrep. Huseiere bør se på forebygging som den første forsvarslinjen igjen disse skadedyrene og ta skritt for å holde dem ute av hjemmet.

Sjekk ut denne artikkelen for detaljerte tips om forebygging av gnagere. Det er også viktig for huseiere å være oppmerksomme på andre tegn på gnagere, for eksempel skravlinglyder i tak, avføring funnet på uforstyrrede steder eller delvis spist mat på kjøkkenet. Hvis det er mistanke om et angrep, kan en skadedyrekspert tilby ekspertisen og kunnskapen til å behandle problemet.