Veps, guljakker, hornets og andre stikkende insekter er vanlige sommerskadedyr hvis stikk kan være mer enn bare en smertefull plage. De profesjonelle skadedyrekspertene rapporterer at stikkende insekter sender mer enn en halv million mennesker til legevakten hvert år. De med allergi mot stikk er mest utsatt, men alle kan bli rammet hvis et stort antall stikkende insekter svermer og stikker på en gang.

stikkende insekter

En måte å beskytte deg selv og familien din mot typer stikkende insekter denne sommeren er å sikre at eiendommen din er fri for elveblest og reir. Gå på rutinemessig basis rundt utsiden av hjemmet ditt, og vær spesielt oppmerksom på overheng, takskjegg, undersiden av verandaer og dekk for reir. Sørg også for å inspisere busker, trær, skur og andre strukturer. Hvis du finner et reir på eiendommen din, ikke forsøk å fjerne det på egen hånd, da kolonien kan bli defensiv og angripe i massevis. Kontakt i stedet en autorisert skadedyrbekjemper som vil kunne flytte eller fjerne bikuben på en trygg måte.

Noen stikkende insekter utgjør mer alvorlige trusler enn andre. For å bestemme risikoen for familien din, må du identifisere typen insekt, spesielt for veps og guljakker. En utdannet skadedyrbekjemper vil være i stand til å identifisere en skadedyrart og dens trusler på riktig måte, men du kan også bruke denne veiledningen til å bestemme arten:

Typer stikkende insekter

Humler

  • Skadedyr: Humler er mellom ¼ – 1 tomme i størrelse, har svarte og gule markeringer og et totalt uklart utseende.
  • Rede: Humlebier bygger reir av pollenklumper, vanligvis i bakken eller en tett gressklump, og ofte i et forlatt musereir.
  • Trussel: Humler regnes som nytteinsekter fordi de pollinerer blomster. Imidlertid kan de svi og er en helsetrussel. Hvis et reir er plassert i eller i nærheten av en struktur, er kontroll nødvendig.

Snekkerbier

  • Skadedyr: Snekkerbier er mellom 1/2 – 1 tomme store. De forveksles ofte med humler, men toppen av magen deres er stort sett bare og blank.
  • Rede: Snekkerbier lever ikke i reir eller kolonier. De borer inn i tre, hvor de lager gallerier for å oppdra ungene sine. Snekkerbier har en tendens til å foretrekke råtnende eller forvitret tre fremfor nytt eller malt tre.
  • Trussel: Snekkerbier er en alvorlig eiendomstrussel, og kan forårsake strukturelle skader over tid hvis de ikke elimineres. Mannlige snekkerbier kan være territorielle og kan sveve aggressivt foran ansiktet på en, men de har ingen stinger, og disse handlingene er bare for å se. Kvinnelige snekkerbier har en kraftig brodd, som sjelden brukes.

Honning bier

  • Skadedyr: Honningbier er mellom 1/2-5/8 tommer i størrelse og oransjebrune eller svarte i fargen.
  • Rede: Honningbier er sosiale insekter og lever som kolonier i bikuber, med modne kolonier på 20 000 – 80 000 individer.
  • Trussel: Honningbier er ikke aggressive og søker ikke etter noe å angripe. I stedet er de defensive og vil kun angripe det som ser ut til å true kolonien.

Baldfaced Hornets

  • Skadedyr: Hornets med skallet ansikt er stort sett svart i fargen, med et stort sett hvitt ansikt.
  • Rede: Hornets med skallet ansikt bygger luftreir av papirkartong. Reirene er vanligvis på utsatte steder, ofte på trær, bruksstolper, overheng eller andre strukturer. Reirene kan være ganske store, og vokse til 14 tommer i diameter og 24 tommer i lengde.
  • Trussel: Hornets med skallet ansikt regnes som nyttige insekter fordi de kontrollerer mange skadedyrarter. Men hvis reiret deres ligger i nærheten av en struktur, er kontroll berettiget da de kan utgjøre en trussel.

Europeiske Hornets

  • Skadedyr: Europeiske hornets er store i størrelse, mellom ¾ og mer enn 1 tomme. De er brune med gule abdominale striper og et blekt ansikt.
  • Rede: Europeiske hornets bygger papirkartongereir som vanligvis er dekket i en brun papirkonvolutt som beskyttelse. Vanligvis kan reirene finnes i hule trær, låver, uthus, hule husvegger og loft.
  • Trussel: Europeiske hornets regnes som nyttige insekter fordi de kontrollerer mange skadedyrarter. Men hvis reiret deres ligger i nærheten av en struktur, er kontroll berettiget.

Mud Daubers

  • Skadedyr: Mud daubers er lange og slanke, vanligvis svart i fargen, og kan ha bleke markeringer eller en metallisk glans.
  • Rede: Mud daubers er ensomme veps og lever ikke i kolonier. Hunnene bygger reir av gjørme. Mange korte gjørmerør, vanligvis omtrent 1 tomme lange, er konstruert side ved side. De bygger ofte reir under takskjegg, verandatak, i garasjer og skur, låver, beskyttede bygningsvegger og loft.
  • Trussel: Mud daubers regnes som nyttige insekter fordi de kontrollerer edderkopper. Men hvis reiret deres ligger i nærheten av menneskelig aktivitet, er kontroll berettiget.

Fløyelsmaur

  • Skadedyr: Til tross for navnet er fløyelsmaur ikke maur i det hele tatt, men er faktisk typer veps. Kvinnelige fløyelsmaur er veldig hårete og svarte i fargen, noen ganger med områder med lys rød, oransje, gul eller hvit. Hannene er mindre hårete og matte i fargen, men har vinger, i motsetning til hunnene.
  • Rede: Fløyelsmaur lever ofte i reirtypene som brukes av veps og bakkehekende bier. I andre tilfeller bygger de reir i bar eller sandholdig jord.
  • Trussel: Fløyelsmaur kalles noen ganger «kudrepere» på grunn av deres svært kraftige brodd. Imidlertid er det bare fløyelsmaurhunn som har stingers.

Papirveps

  • Skadedyr: Papirvepsen, en type vepseart, er brunaktig i fargen med gule eller rødlige markeringer.
  • Rede: Papirveps får navnet sitt fra det papirlignende materialet de bygger reiret sitt av. Vepsebol av papir er ofte paraplylignende i form og er aldri innelukket i en konvolutt. Reir finnes ofte hengende fra kvister og greiner av trær og busker, samt verandatak, dørkarmer, takskjegg, dekksgulvskjøter, rekkverk m.m.
  • Trussel: Hvis et reir berøres, er det stor sannsynlighet for at du blir stukket, selv om papirveps vanligvis ikke er en aggressiv type veps. Papirveps regnes som nyttige insekter fordi de kontrollerer mange skadedyrarter. Men hvis reiret deres ligger i nærheten av en struktur, er kontroll berettiget.

Gul jakke

  • Skadedyr: Yellowjackets har et gult og svart fargemønster og er mellom 3/8 – 5/8 tommer.
  • Rede: Yellowjackets lever i reir laget av papirkartong, som kan bli basketballstørrelse. Ett reir vil inneholde en rekke avrundede papirkammer, festet under hverandre og dekket med en konvolutt med mange lag. Avhengig av arten kan reiret være nær bakken, for eksempel på planterøtter, tømmerstokker eller tømmer, eller antenne og festet til busker, busker, hus, garasjer eller skur.
  • Trussel: Yellowjackets er trege til å stikke, med mindre reirene deres er truet. Yellowjackets regnes som nyttige insekter fordi de kontrollerer mange skadeinsektsarter. Men hvis reiret deres ligger i nærheten av en struktur, er kontroll berettiget.

Husk at det ikke anbefales å forsøke å fjerne et stikkende insektsrede på egen hånd, og det kan være ekstremt farlig å gjøre det. Samarbeid i stedet med en autorisert skadedyrekspert for å få tilgang til eiendommen din og reiret, for å identifisere typen stikkende insekt (som veps eller andre farlige stikkere), og for å finne den beste måten å eliminere trusselen mot familien din.