Ekorn er kjent for sine buskete haler, vanvittige løpemønstre og for å gjemme nøtter ute i naturen. Disse vanlige dyrene finnes over hele landet, men noen huseiere er kanskje ikke klar over truslene disse lodne skapningene faktisk kan utgjøre. I likhet med andre gnagerarter som rotter og mus, kan ekorn forårsake problemer spesielt om vinteren, da de søker etter mat og til og med ly innendørs. Selv om de ikke er kjent for å spre alvorlige sykdommer til mennesker, kan de bite og kan også forårsake betydelig skade på eiendom. Som sådan må huseiere forstå truslene fra disse dyrene og lære å holde ekorn unna.

grått ekorn på brunt tregjerde

Ekorns vaner

Ekorn regnes som gnagere og har typisk buskete haler, slanke kropper og store øyne. Begrepet «treekorn» brukes ofte for å referere til flere arter, inkludert gråekorn, flygende ekorn og revekorn. Selv om noen mennesker kan anta at de bare spiser nøtter, er ekorn faktisk altetende, noe som betyr at de spiser kjøtt og planter også. På grunn av at matkilder som frukt, nøtter og små insekter er varierende og væravhengige, vil de begrave maten for å spare den til kaldere måneder når maten blir knapp.

Avhengig av art kan ekorn vanligvis finnes i en rekke forskjellige skogtyper, og bygger trereir av løv, kvister og bark. I løpet av vinteren vil noen ekorn søke ly i trehull mens andre vil prøve å ta seg inn i bygninger og strukturer som boliger. Blant annet kan huseiere oppdage ekorn på loftet, da dette området gir isolasjon og kan være lett tilgjengelig for disse dyrene fra nærliggende trær. Hvis dette er et problem for deg, kontakt en lokal skadedyrbekjemper for fjerning av ekorn fra loftet ditt.

Ekorn trusler

Hvis ekorn kommer inn i et hjem, er de i stand til å forårsake betydelig skade på eiendom. I likhet med andre gnagere som rotter og mus, kan ekorn tygge gjennom forskjellige materialer. Spesielt på loftet kan ekorn lage hull i ytterkledning og skade isolasjonen. I tillegg, hvis de er i stand til å få tilgang til elektrisk utstyr, kan de virkelig gjøre en del på varme- og klimaanlegg og kan lett tygge gjennom elektriske ledninger. Dessuten etterlater et ekorns urin og avføring en svært ubehagelig lukt i alle rom de har tilgang til. Selv utendørs kan ekorn skade elektriske ledninger og telefonkabler, samt tygge gjennom utvendig sidekledning.

Forebygging av ekorn

For å beskytte hjemmet ditt er det viktig å vite hvordan du holder ekorn unna. Følg disse tipsene for å forhindre at ekorn invaderer:

  • Skjermventiler og skorsteinsåpninger
  • Tett inngangspunkter rundt huset, som sprekker og små åpninger rundt vinduer og dører
  • Sørg for at treets lemmer er kuttet tilbake 6 til 8 fot fra taklinjen
  • Kast søppel regelmessig med en forseglet beholder og oppbevar maten i lufttette beholdere
  • Hvis du har frukttrær på eiendommen din, plukk eller kast moden frukt umiddelbart

Hvis du oppdager eller mistenker at du har et ekornproblem, er den mest effektive og sikreste måten å bli kvitt ekorn på å kontakte en autorisert skadedyrbekjemper. Fjerning av ekorn fra loftet eller andre deler av huset kan være farlig og bør gjøres av en utdannet profesjonell, da ekorn er kjent for å bite når de blir truet. Selv om de kan virke myke og søte, bør en ekornangrep tas på alvor, siden forebygging av ekorn er avgjørende for å beskytte hjemmet ditt.