Er det seng bug sesong?

Veggedyr er aktive sommer og vinter og regnes ikke som «sesongbetingede» på samme måte som mygg, flått og stikkende insekter. Likevel anser mange veggedyr som et større problem i de varmere månedene, men det er ikke veggedyrene som er mer aktive i sommermånedene – det er menneskene. I varmere vær reiser vi vanligvis mer, ofte sover vi på hoteller og moteller, bruker ulike transportmåter, og øker dermed risikoen for eksponering for veggedyr. Veggedyrene i seg selv er helårs skadedyr.

Veggedyr lever av blod som mygg og flått. Kan veggedyr også overføre sykdommer som malaria, West Nile eller Lyme sykdom?

Å bli et offer for en veggedyrangrep er absolutt ødeleggende, men publikum kan være rolig å vite at disse skadedyrene ikke er kjent for å overføre noen sykdommer. Selv om det er sant at noen patogener har blitt oppdaget i og på veggedyr, inkludert hepatitt B, og eksotiske organismer som Trypanosoma cruzi (årsak til Chagas sykdom) eller Wolbachia-arter, i motsetning til mygg og flått, har veggedyr ikke vært assosiert med sykdomsoverføring .

Hvis veggedyr ikke overfører sykdom, hvorfor er det tilfeller av personer som utvikler MRSA som et resultat av veggedyrbitt?

Veggedyr overfører ikke MRSA. Selv om det har vært rapporter om personer som utvikler meticillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)-infeksjoner, som byller eller abscesser assosiert med veggedyrbitt, viser det seg at veggedyrene egentlig ikke var direkte skyld. Snarere er tilfellene av MRSA-infeksjoner assosiert med veggedyrbitt faktisk et eksempel på riper som fører til mindre hudtraumer og påfølgende sekundære bakterielle infeksjoner. I disse tilfellene klør personer som er bærere av MRSA på de kløende bittstedene og gir en inngangsport for MRSA (som allerede var til stede på huden deres) for å komme inn og under huden og forårsake den sekundære infeksjonen. Selv om det kan klandres for noen andre veggedyrsymptomer som kløe og røde svulster, kan ikke veggedyret klandres for infeksjonen.

Kan veggedyr gjøre deg gal eller gjøre deg til en eneboer?

Noen opplever angst, søvnløshet og uro som symptomer på å ha hatt veggedyr. La oss innse det, veggedyrangrep er forståelig nok betydelige psykososiale stressfaktorer, og noen mennesker kan oppleve søvnløshet når de bekymrer seg for at insekter biter dem eller deres familiemedlemmer. Ikke overraskende har folk vært kjent for å isolere seg selv, unngå familie og venner av bekymring for å spre angrepet, eller (hvis det kommer ut beskjed om at de har veggedyr) kan de bli unngått av venner eller andre i samfunnet, eller finne de har problemer på jobben. Som et resultat kan ofre for veggedyrangrep oppleve moderate til alvorlige nivåer av stress, angst og depresjon. I alvorlige tilfeller bør disse personene søke rådgivning og behandling etter behov.

Hvordan gjenkjenner jeg en veggedyr når jeg ser en?

Veggedyr har flat oval kropp, seks ben, er rødbrun i fargen og ligner i størrelse på en hundeflått – mange har beskrevet de voksne som å ligne et flatt eplefrø. Voksne veggedyr er omtrent 1/4 tomme lange, mens nymfer (ungdyr) kan være så små 1/16 tomme. Med fôring forstørres de eller fylles med blod. De voksne går fra en brunaktig til rødlig farge, mens de gjennomskinnelige nymfene kan bli knallrøde under fôringsprosessen.

Hvis jeg ikke ser veggedyr, betyr det at jeg ikke har et veggedyrproblem?

Bare fordi du ikke kan se veggedyr, betyr det ikke at de ikke fortsatt er der. Veggedyr ses sjelden om dagen, ute i det fri eller på overflaten av senger eller stoler. De har blitt beskrevet som forkjempere for gjemsel. Så det er ikke uvanlig å gå glipp av veggedyrene helt. Veggedyr elsker å gjemme seg i sprekker og sprekker knyttet til madrasser, puter, sengerammer og andre strukturer, og det er derfor det er veldig viktig å se etter avslørende symptomer på veggedyr og tegn på angrep, som f.eks. blod eller avføring på sengetøy, møbler, madrasser og andre områder der insektene kan gjemme seg.

veggedyr på gulvet

Været er varmere og jeg har alle slags insektbitt – hvordan vet jeg om jeg har veggedyrbitt?

Veggedyrbitt kan ligne mye på andre insektbitt. Noen ledetråder som kan tyde på tilstedeværelsen av veggedyr inkluderer å finne røde, kløende bitt ved oppvåkning – spesielt hvis bittene står på rekke og rad på huden. Veggedyr biter vanligvis om natten på utsatte hudområder, så bittene er oftest funnet i ansikt, nakke, hender og armer. Selv om noen mennesker utvikler en bittreaksjon umiddelbart, kan andre ta to til tre dager før en reaksjon blir merkbar, og ikke alle mennesker har tydelige symptomer på veggedyrbitt. Et veggedyrbitt kan fremstå som et lite stikksår uten en omgivende reaksjon, og kan lett bli oversett. Dette ser ut til å være mer vanlig blant eldre. På den annen side har andre mennesker sprudlende reaksjoner, med store, røde, hevede og kløende welts. Dette gjelder spesielt hvis man blir sensibilisert for veggedyrbitt, slik at det ved gjentatte bitt er økt risiko for en overdreven reaksjon på veggedyrbitt.

Ved angrep med vedvarende, gjentatt eksponering kan veggedyrbitt forekomme i avlinger. Siden veggedyrbitt vanligvis tar tre til seks uker å helbrede, så lenge infestasjonen fortsatt er tilstede, kan nye biter samle seg selv når de eldre begynner å løse seg. Dermed kan folk ha ulike bittreaksjoner i ulike stadier av utviklingen samtidig.

Hvorfor våknet jeg ikke eller la til og med merke når veggedyrene bet meg?

Veggedyr spiser vanligvis om natten når vi sover. Selv om disse skadedyrene vanligvis spiser i 5 minutter, er selve bittet smertefritt og blir vanligvis uoppdaget på det tidspunktet. Faktisk injiserer veggedyr en antikoagulant (et blodfortynnende middel) mens de spiser, noe som gjør matingen lettere for veggedyret og også mindre påviselig for deg. Selv om du kanskje ikke ser veggedyrene eller kjenner bittene deres, vet de når du er i nærheten. Veggedyr tiltrekkes av varme og karbondioksid. Så hvis du er i live, varm og puster – så sender du høyt og tydelig til alle veggedyr i nærheten at «middagen serveres!»

Hva bør jeg gjøre hvis jeg har bitt av veggedyr?

Veggedyrbitt krever vanligvis ikke behandling. Det er best å rengjøre bittstedet(e) med såpe og vann og unngå riper for å forhindre sekundær infeksjon. Progressiv hevelse, varme, ømhet og noen ganger (om enn sjelden) feber kan være tegn på sekundær infeksjon, som bør behandles med antibiotika etter behov. Mye mer vanlig er klager på kløe. For hvordan du skal behandle veggedyrbitt som forårsaker alvorlig kløe, kan aktuelle steroidkremer eller orale antihistaminer gi lindring fra kløe og dermed redusere risikoen for å infisere bittstedet.

Hvordan blir jeg kvitt veggedyr?

Når det gjelder å kontrollere veggedyr, bør ikke «gjør det selv» være noens motto. Veggedyr er notorisk vanskelig å utrydde – 76 prosent av skadedyreksperter sier at de er den vanskeligste skadedyren å kontrollere. Som sådan bør folk som mistenker en veggedyrangrep henvende seg til en kvalifisert skadedyrspesialist med ekspertise i å behandle disse skadedyrene. Skadedyreksperten vil vurdere omfanget av et angrep og anbefale det beste behandlingsforløpet.