Sommermånedene, selv om de er den mest hyggelige tiden av året for mange mennesker, medfører også risiko for smertefulle insektstikk fra bier, veps og guljakker, ettersom mennesker og insekter tilbringer mer tid sammen ute i naturen. De mest alvorlige stikkrelaterte reaksjonene kommer fra insekter som tilhører Apidae-familien (honningbier og humlebier) eller Vespidae-familien (guljakker, gule hornets, hvite hornets og papirveps).

Biestikk

Generelt har disse insektene en tendens til å stikke mennesker eller dyr når de føler seg truet eller oppfatter en trussel mot reiret eller bikubene deres. Uavhengig av omstendighetene vil personer som blir stukket umiddelbart føle en skarp, brennende smerte, raskt etterfulgt av en rød welt på stikkstedet, med en liten, hvit flekk i midten som markerer der stikkeren punkterte huden. I de fleste tilfeller går hevelsen og smerten over i løpet av noen få timer, men så mange som 10 prosent av individene utvikler en stor lokal reaksjon som opplever overdreven rødhet og hevelse på stikkstedet som fortsetter å gradvis forstørre til rundt fire tommer i diameter. Etter å ha nådd toppen rundt den andre dagen, forsvinner disse reaksjonene over en periode på fem til ti dager.

Håndtere allergiproblemer

I sjeldne tilfeller opplever omtrent 3 prosent av befolkningen en ekstrem allergisk reaksjon kjent som anafylaksi. Disse reaksjonene kan være livstruende og krever øyeblikkelig medisinsk behandling. Symptomer på anafylaksi inkluderer generalisert kløe, utslett eller elveblest, tetthet eller hevelse i halsen, urolig mage, inkludert smerter, kvalme og oppkast, samt svimmelhet. I én prosent av tilfellene av anafylaksi kan folk oppleve alvorlig kortpustethet, blodtrykksfall, bevissthetstap og sjokk. Mens det er andre årsaker til anafylaksi, er stikkende insekter den viktigste årsaken til anafylaksi-relaterte dødsfall. Hvert år sender stikkende insekter omtrent en halv million mennesker til legevakten.

Hvordan forhindre biestikk

Den beste måten å unngå stikket på er å unngå å tiltrekke stikkende insekter i utgangspunktet.

  • Trim vegetasjon i nærheten av hjemmet ditt, siden tykk vegetasjon kan gi hekkeplasser for veps og bier. Guljakker og veps hekker ofte i bakken under verandaer. Hvis du, eller et familiemedlem, er allergisk mot bistikk, er det best å holde blomstrende planter på et minimum på eiendommen.
  • Overså gresskledde områder for å få bedre dekning, da dette vil avskrekke bakken hekkende insekter.
  • Oppbevar søppel i lukkede beholdere og skyll brusbokser og andre beholdere grundig før du legger dem i resirkulerings- eller søppelbeholdere.
  • Ikke la søte drikker eller kjøtt ligge i tilgjengelige områder og server drinker i klare kopper, slik at du lett kan oppdage et insekt før du nipper. Hold maten dekket i uteområder og sørg for å fjerne mat og søppel etter piknik og utendørsarrangementer.
  • Vær oppmerksom på at skadedyreksperter og andre insektmidler ikke er effektive mot bier, veps og hornets.
  • Ikke slå på stikkende insekter, da det kan provosere dem. Blås i stedet forsiktig på den på avstand.
  • Hvis du mistenker et angrep eller oppdager en bikube eller et reir på eiendommen din, kontakt en autorisert skadedyrspesialist for å fjerne trusselen på en sikker måte. Ikke prøv å gjøre det selv.

Førstehjelp for biestikk

Mens guljakker, hornets og veps har en tendens til å stikke gjentatte ganger under et angrep, er biene utstyrt med pigghårde stikkere som vanligvis setter seg fast i huden og river bort, sammen med giftposen, fra insektets kropp på tidspunktet for stikket. Derfor, hvis du blir stukket, er det viktig å fjerne stikket så raskt som mulig på alle mulige måter, fordi gift kan fortsette å slippe ut i flere sekunder. Alle stikkere bør fjernes fordi hvis de blir liggende på plass, kan de forårsake en fremmedlegemereaksjon eller bli infisert. Symptomer på en infeksjon inkluderer økt rødhet, hevelse og smerte tre til fem dager etter stikk eller utvikling av feber og frysninger.

Hvis du blir stukket, er det viktig å umiddelbart rengjøre området med såpe og kaldt vann og bruke en kald kompresjon som is eller en ispose. Hvis stikket er på en ekstremitet, er det nyttig å heve lemmen. Om nødvendig kan reseptfrie ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler bidra til å redusere smerte, mens en antihistamin- og hydrokortisonsalve kan bidra til å roe den lokale reaksjonen. I tilfelle den lokale reaksjonen forverres, kan helsepersonell foreskrive et oralt steroid eller antihistamin for å roe hevelsen eller kløen.

Folk bør oppsøke akutt medisinsk hjelp hvis de opplever symptomer på en allergisk reaksjon, som hevelse i tunge og hals, hvesing, svimmelhet, kortpustethet eller blodtrykksfall. Alle som er allergiske mot stikkende insekter eller en forelder til et barn som er allergisk, bør lære å bruke og utstyre seg med et adrenalinsett og ha det med seg til enhver tid.