Etter hvert som sommeren tar fart over Florida, planlegger mange mennesker å nyte en dag ved sjøen, dra på camping eller bare slappe av i bakgården. Men det kommer ikke som noen overraskelse for mange at du ikke vil være den eneste som nyter det varmere været. Varmen og fuktigheten vil føre til mange skadedyr rundt hjemmet ditt og vanlige tilholdssteder om sommeren. Fluer, maur og mygg er bare noen få uønskede gjester du vil oppleve rundt hjemmet ditt. Det er imidlertid én type skadedyr som ikke bare er uvelkommen, men som kan forårsake alvorlig fysisk og økonomisk smerte for deg og din familie: den stikkende skadedyr.

Omtrent 500 000 sykehusbesøk per år tilskrives vepse- og hornetstikk. Tilfellene varierer fra mild irritasjon til sterke smerter og allergiske reaksjoner. Så hva trenger du å vite om disse skadedyrene for å gjøre solfylte dager morsommere? Her er de tre vanligste typene veps du vil møte i Florida denne sommeren.

Gule jakker:

Når du inspiserer omgivelsene dine for et vepse- eller hornets reir, er det viktig å se etter flyaktivitet og lytte etter svak summing. Dette er spesielt viktig for gule jakker, som har en tendens til å hekke under jorden eller inne i veggen. De vil bli sett fly inn eller ut av et inngangs- eller utgangshull til reiret, som kan vokse opp til størrelsen på en basketball. Gule jakker er en usedvanlig aggressiv vepseart, og et enkelt reir kan inneholde opptil 3000 arbeidere. Hvis du blir stukket av en gul jakke i nærheten av reiret, bør du forsøke å forlate området så raskt som mulig, da en stikkende gul jakke avgir et feromon for å signalisere andre nærliggende gule jakker til å angripe.

Rød/svart papirveps:

En annen vanlig vepseart er den røde eller svarte papirvepsen. Disse vepsene kan være plassert i hjørnene av soffittene dine rundt utsiden av hjemmet, under rekkverk rundt verandaen eller dekket, eller hvor som helst de kan finne et hjørneområde å passe seg inn i. Reiret deres har et papir-bikakeutseende og vokser til være 6-8 tommer i bredden. Vanligvis kan et modnet reir inneholde 20-75 veps. Selv om de er den minst aggressive av de andre vepsene på listen, vil papirvepsene fortsatt angripe hvis de føler seg truet.

Hornets:

Den siste vanlige vepsearten du kan støte på denne sommeren er hornet. Hornet-reir er formet som en omvendt tåre, har et papirlignende utseende og inneholder et inngangs-/utgangshull i bunnen av reiret. De er vanligvis bygget i høyere områder som tregrener eller soffits rundt hjemmet ditt. Disse teardrop-reirene kan bli litt over en fot i diameter og huse opptil 700 arbeidere. Hornet-arbeidere kan bli 1 tomme lange, dobbelt så store som en gul jakkearbeider. Akkurat som våre tidligere nevnte veps, vil disse vepsene ikke nøle med å angripe dersom de føler seg truet på sitt territorium. Selv om de kanskje ikke er like aggressive som den gule jakken, er hornetstikk kjent for å være mer smertefull hvis du blir fanget for nær reiret deres.

Nå som du vet litt mer om hver vanlig vepseart, hva kan du gjøre for å unngå et stikk i utgangspunktet? National Pest Management Association gir disse viktige tipsene for å holde deg og dine kjære beskyttet:

  • Sørg for å bruke sko i gresskledde områder.
  • Fjern eller dekk til søppelbeholdere.
  • Unngå å svinge/swatte mot stikkende insekter.

Hvis du tilfeldigvis blir stukket og er usikker på om en allergisk reaksjon vil oppstå, oppsøk lege umiddelbart mens du legger en kald kompress på stikket. Hvis du oppdager et angrep i nærheten av hjemmet ditt, er det best å kontakte et lisensiert skadedyrbekjempelsesfirma for å hjelpe deg med å lindre problemet.