Hus tusenbein vs sølvfisk – nøkkelforskjeller du trenger å vite

Å finne en lang, tynn insekt som smyger seg over gulvet er en av de få tingene som gir huseiere kryp. Tusenbein og sølvfisk kan være spesielt urovekkende på grunn av deres særegne utseende. Selv om sølvfisk og hustusenbein har mange egenskaper, bør du være klar over flere viktige forskjeller mellom de to skadedyrene.

Hus tusenbein vs sølvfisk – nøkkelforskjeller du trenger å vite

Utseende

Utseende

På grunn av deres lignende utseende, er tusenbein og sølvfisk ofte forvirret, noe som er en av hovedårsakene. Men til tross for likhetene deres, hvis du følger nøye med og vet hva du skal se etter, kan du enkelt skille mellom en tusenbein og en sølvfisk.

Sølvfisk er mye mindre enn tusenbein. Sølvfiskkropper er vanligvis knapt en halv tomme lange, mens tusenbeinkropper kan nå 1,5 tommer.

Tusenbein har ofte en gulbrun farge og har mørkere brune bånd som løper vertikalt nedover kroppen. Sølvfisk kan være skinnende og varierer ofte fra lys til mørkegrå, uten synlige bånd eller striper.

Tusenbein har mange flere sett med ben enn sølvfisk, som bare har tre. Den vanlige hustusenbein har seksten par ben, ett for hvert kroppssegment, selv om antallet varierer fra art til art.

Oppførsel

Oppførsel

Det er velkjent at disse to innenlandske skadedyrene foretrekker fuktige, dystre omgivelser. I tillegg til å bevege seg veldig raskt, varierer hustusenbein og sølvfisk fra hverandre på en rekke andre måter.

Tusenbein spiser andre hus- og hageinsekter fordi de er kjøttetende. Selv noen typer edderkopper og kakerlakker blir konsumert av tusenbein. Tilstedeværelsen av andre skadedyr i eller rundt hjemmet er vanligvis årsaken til en økning i tusenbeinaktivitet.

I motsetning til dette spiser sølvfisk et kosthold med høyt sukker og stivelse i naturlige fibre. Siden de liker å konsumere papir og stoffer, kan sølvfisk være et skikkelig irritasjonsmoment.

Er det farlig å ha sølvfisk og tusenbein rundt omkring er et av de mest stilte spørsmålene. Tusenbein kan bite, selv om det ikke er veldig vanlig. Tusenbeinbitt kan være ganske smertefullt og ligne ofte på bistikk. På den annen side stikker eller biter ikke sølvfisk.

Sølvfisk og hustusenbein foretrekker begge visse typer miljøer, slik som loft, skap, krypkjeller og kjellere med høy luftfuktighet er stedene de foretrekker å være i mørket.

Hvordan bli kvitt tusenbein og sølvfisk?

Hvordan bli kvitt tusenbein og sølvfisk

Selv om borsyre og diatoméjord er fristende gjør-det-selv-metoder, er de mindre effektive for tusenbein og sølvfisk siden de krever direkte kontakt med insekten. I tillegg er tusenbein og sølvfisk utfordrende å kurere fordi de raskt flykter hvis de blir truet og gjemmer seg i selv de minste sprekker. Derfor bør en utrydder konsulteres hvis du har en tusenbein- eller sølvfiskangrep for å finne den beste handlingen.

Konklusjon

Ovennevnte er hovedforskjellene mellom hustusenbein og sølvfisk. Jeg håper artikkelen vil hjelpe med å skille dem. Det er ikke tilrådelig for en vanlig å prøve skadedyrkjemikalier eller ukjente skadedyrbekjempelsesmetoder; hvis du ikke kan unngå skadedyrangrep i ditt sted, ta kontakt med en profesjonell skadedyrbekjempelse.