Kjøkken har alltid vært et samlingssted i hjemmet; men det er noen uvelkomne besøkende som huseiere helst ikke vil samles på stedet der vi lagrer, lager mat og spiser maten vår – skadedyr!

Kakerlakker, gnagere, fruktfluer og pantry-skadedyr kan alle enkelt finne veien inn i kjøkken som forurenser mat, sprer bakterier og ødelegger et «hellig» rom i hjemmet.

Ettersom mange familier forbereder seg på høytiden, som innebærer mye matlaging og baking og matrester, minner skadedyreksperten huseiere om å huske at dette også er tiden på året mange skadedyr leter etter mat og ly – ofte inne i hus.

Farer for skadedyr på kjøkkenet

fruktfluer

Kakerlakker

Det er kanskje ikke noe grovere enn en kakerlakk som suser inn i et hjørne eller under kjøleskapet når du kommer inn på kjøkkenet – og med god grunn. Kakerlakker sprer 33 typer bakterier, inkludert E coli og salmonella, seks parasittiske ormer og mer enn syv andre typer menneskelige patogener. I tillegg inneholder spytt, avføring og nedbrytende kropper allergenproteiner kjent for å utløse allergier og øke alvorlighetsgraden av astmasymptomer.

Gnagere

Hver vinter invaderer disse skarptannede sykdomsbærerne typisk 21 millioner hjem og bringer med seg en rekke farer. Mus og rotter sprer salmonellabakterier og hantavirus, og de kan bære på andre sykdomsfremkallende skadedyr, som flått, lopper og lus. Gnagere kan også tygge gjennom tre og elektriske ledninger og øke risikoen for brann i hjemmet. Forebygging er imidlertid navnet på spillet med gnagere fordi når de flytter inn, finner de seg raskt hjemme – en hunnmus kan få så mange som 12 babyer hver tredje uke!

I motsetning til det mange tror, ​​kommer disse fluene ikke fra det indre av den råtnende frukten og er ikke spontant «født» fra råtnende frukt. I stedet er de i stand til å oppdage gjæren som produseres ved fermentering av frukt, selv fra store avstander. Når de først har identifisert et tiltenkt mål, har de små problemer med å komme til det, da deres lille størrelse lar dem komme inn i et hjem gjennom små sprekker og sprekker. De fleste vindusskjermer vil heller ikke avskrekke dem.

Pantry Skadedyr

Disse insektene har en tendens til å samle seg rundt mat som ofte er lagret i pantries og skap som mel, tørre frokostblandinger, krydder, godteri og sjokolade. Vanlige pantry-skadedyr inkluderer flere typer biller, måltidsmøll og maur.

Forebygging som en førstelinje i forsvar mot skadedyr

Skadedyrekspert anbefaler følgende forebyggende tiltak for å sikre at kjøkkenet, pantryet og feriegodsakene forblir skadedyrfrie.

 • Tørk umiddelbart opp eventuelle smuler eller søl fra benkeplater, bord, gulv og hyller.
 • Oppbevar mat i lufttette beholdere og kast søppel regelmessig i lukkede beholdere.
 • Kjøp kun mat i lukkede pakker som ikke viser tegn til skade.
 • Legg til et laurbærblad i beholdere og pakker med tørrvarer som mel, ris og andre kornsorter – deres skarpe duft avviser mange skadedyr i spisekammeret.
 • Sjekk utløpsdatoene på bakeingrediensene før bruk.
 • Hvis du har frisk frukt på disken, sjekk den ofte for tegn på overmodning eller forråtnelse. Siden kvinnelige fruktfluer legger i gjennomsnitt 500 egg på overflaten av gjærende frukt, er det best å kaste frukten i utendørs søppeldunker for å forhindre at eggene klekkes i innendørs søppel.
 • Kjør søppeltømmingen regelmessig.
 • Ikke la skitten oppvask hoper seg opp og stå i vasken over lengre tid.
 • Ikke la kjæledyrmat og vannskåler stå ute i lange perioder.
 • Installer dørfeier på ytterdører og reparer skadede skjermer.
 • Eliminer alle fuktområder, inkludert lekkende rør og tette avløp.
 • Tett sprekker og sprekker på utsiden av boligen og rundt kjøkkenet, spesielt rundt komfyr og vannrør.
 • Hvis du mistenker et skadedyrangrep i hjemmet ditt, kontakt en autorisert skadedyrspesialist for å inspisere, identifisere og behandle problemet.