Som kjæledyrseier vet du at det er viktig å gi kjæledyret regelmessig mosjon, et næringsrikt kosthold og mye kjærlighet og hengivenhet. Men du har også et ansvar for å beskytte kjæledyret ditt mot helserisiko, slik som skadedyr. Flått og lopper kan gjøre kjæledyrene dine – og deg – syke og kan føre til angrep i hjemmet ditt.

Flått kan være spesielt farlig for kjæledyr, inkludert dyr som tilbringer mye tid utendørs, for eksempel hunder, katter, kaniner og hester. Som med mennesker, blacklegged hjort flått, som er mest com. kan overføre borreliose til noen kjæledyr. Hos hunder kan symptomer på borreliose inkludere feber, nedsatt appetitt, hovne, smertefulle ledd, halthet eller halting, sløvhet og hovne lymfeknuter. I alvorlige tilfeller kan kjæledyr med borreliose utvikle nyresykdom.

I tillegg til borreliose kan flått også forårsake «flåttlammelse» hos kjæledyr. Flåttlammelse oppstår når en hunnflått fester seg i nærheten av kjæledyrets ryggmarg, og forårsaker muskelsvakhet, tap av koordinasjon og i noen tilfeller død fra respirasjonssvikt når brystmusklene blir lammet.

Kjæledyr som tilbringer mye tid utendørs, spesielt i skogkledde områder eller høyt gress, er mer utsatt for flått. Imidlertid kan andre dyr bære flått inn i gårdsplassen, slik at kjæledyr kan plukke dem opp uten å forlate eiendommen din. Flått kan deretter hake en tur inn i hjemmet ditt på kjæledyret ditt, hvor de kan bite mennesker og andre kjæledyr.

flått

Lopper er en annen vanlig skadedyr som kan påvirke kjæledyr, spesielt katter og hunder. Den vanligste arten av lopper som plager hjem og husdyrene deres er katteloppen. Bittene deres kan forårsake kløende, røde nupper som fører til overdreven riper. Lopper kan også forårsake tilstander som anemi og loppeallergi dermatitt og kan overføre bendelorm.

Voksne lopper legger eggene sine på verten, hvor de klekkes og formerer seg. Egg kan også rulle av på nærliggende overflater som tepper, sofaer, sengetøy til kjæledyr – vanligvis hvor som helst et familiedyr har tilgang til og spesielt liker å ligge. Lopper kan være spesielt vanskelig å finne siden de er så små og beveger seg veldig raskt langs overflaten av huden. I tillegg til å være vanskelig å finne, avler de raskt. En voksen loppe kan legge så mange som 20 egg per dag, og eggene klekkes vanligvis innen 2 til 14 dager. Som et resultat kan et loppeangrep vokse raskt. Et stort angrep av lopper kan være vanskelig og tidkrevende å utrydde. En loppeangrep i hjemmet ditt bør alltid overlates til lisensierte skadedyrfagfolk å håndtere. De vil ha kunnskap, verktøy og erfaring til å behandle angrepet trygt og effektivt.

Selvfølgelig er den beste måten å beskytte kjæledyrene og hjemmet ditt mot vanlige husholdningsskadedyr å forhindre et angrep før det noen gang skjer. Heldigvis er det mange skritt som kjæledyrseiere kan ta for å beskytte kjæledyrene sine mot skadedyr som lopper og flått:

  1. Etter turer eller leketid ute, inspiser kjæledyret ditt grundig. Børst pelsen deres for å fjerne rusk eller insekter. Vær spesielt på vakt hvis kjæledyret ditt har vært i skogkledde områder eller høyt gress, hvor skadedyr trives.
  2. Bad hundene regelmessig, bruk en sjampo som kan drepe skadedyr.
  3. Vær på utkikk etter hudirritasjoner på kjæledyret ditt, for eksempel bitemerker eller rød, kløende hud. Overdreven riper er en god indikator på at de har hudirritasjoner.
  4. Hvis kjæledyret ditt har langt hår, bør du vurdere å stelle dem om våren og sommeren, når flått og lopper er mest utbredt. Ikke bare vil dette bidra til å hindre insekter i å feste seg i det lange håret og hjelpe deg med å finne noen som gjør det, det vil også bidra til å holde kjæledyret ditt kjølig på den varmeste tiden av året.
  5. Rådfør deg med en veterinær for å finne ut om en forebyggende medisin er anbefalt for kjæledyret ditt.
  6. Hvis du merker en endring i dyrets oppførsel, for eksempel mangel på matlyst eller redusert energi, ta dem med til veterinæren din ASAP. Dette kan være et tegn på borreliose eller andre helseproblemer forårsaket av skadedyr.
  7. Vask kjæledyrets sengetøy, kasse, leker, matskåler og soveplasser med jevne mellomrom.
  8. Hold hjemmet ditt rent og rotfritt for å avskrekke skadedyrangrep og gjør det enkelt å oppdage skadedyr som finner veien innendørs. Støvsug ofte og vask sengetøy med jevne mellomrom.
  9. Hold plenen din kortklippet og hagene godt vedlikeholdt for å forhindre yngleplasser for skadedyr. Lopper og flått gjemmer seg ofte i høyt gress.
  10. Hvis du finner en flått på kjæledyret ditt, fjern den umiddelbart, pass på å trekke ut hodet og munndelene helt. Hvis kjæledyret ditt har lopper, bad dem og oppsøk en veterinær.
  11. Hvis du mistenker at hjemmet ditt er infisert av flått eller lopper, kontakt en autorisert skadedyrspesialist.

Ved å følge disse tipsene og holde kjæledyret ditt (og hjemmet ditt!) skadedyrfritt, vil du bidra til at kjæledyret ditt har mange lykkelige, sunne år foran seg.