Når de fleste tenker på skadedyr, tenker de sannsynligvis på veggedyr, kakerlakker eller gnagere. Det er imidlertid mange andre skadedyr som fort kan bli til sjenanse for huseiere. Sporadiske inntrengere, en gruppe insekter som invaderer strukturer fra tid til annen, finner ofte veien inn i hjemmene gjennom året når værforholdene blir fiendtlige til deres overlevelse. Disse skadedyrene inkluderer boxelder bugs, tusenbein, earwigs, hus sirisser, marihøner, tusenbein, pillbugs, sølvfisk, springtails og stink bugs, for å nevne noen.

veggedyr i utvendige sprekker

Sporadiske inntrengere kommer vanligvis inn i hjemmet gjennom ytre sprekker eller åpninger på jakt etter mat, vann og ly. Når de først er inne, kan disse skadedyrene ikke overleve i lange perioder hvis vann ikke er tilgjengelig. Med mindre en betydelig mengde fuktighet er tilstede, vil sporadiske inntrengere sannsynligvis dø innen noen få uker.

Selv om de fleste av disse skadedyrene ikke utgjør alvorlige helsetrusler, er det fortsatt viktig for huseiere å ta forholdsregler for å forhindre at de kommer inn. Her er 5 enkle trinn som huseiere kan ta akkurat nå for å forhindre sporadiske inntrengere fra å infisere hjemmet:

1. Tett sprekker og reparer skader

Sporadisk inntrengerkontroll bør begynne utenfor ved å tette sprekker rundt vinduer, dører, ytterkledninger, bruksrør og under trefasjer med en silikon-latex caulk av god kvalitet. Skadede skjermer på dører og vinduer bør også repareres eller skiftes ut. Ikke glem å se etter revet værstrikk og løs mørtel.

2. Reduser fuktighetsområder og ventiler skikkelig

Reduser eller, hvis mulig, eliminer alle fuktige havneplasser inne i hjemmet – spesielt i kjellere, loft, garasjer og krypkjeller – fordi flertallet av sporadiske inntrengere tiltrekkes av fuktighet. Se etter utette vannrør under vasker, sørg for at avløpene ikke er tette og se etter tegn på mugne treverk. Hvis det er tegn på fuktoppbygging, installer en avfukter.

3. Landskap

En annen nøkkel til å kontrollere sporadiske inntrengere er fjerning av rusk rundt utsiden av hjemmet som mulch, løv, gressklipp, steiner og brett, siden noen av disse skadedyrene ofte er forbundet med vegetasjon. Klipp og kanter plenen ofte, og luk plantebed slik at boligen er riktig anlagt. Sørg dessuten for å lagre ved minst 20 fot unna huset og fem tommer fra bakken

4. Endre skarp belysning

Noen sporadiske inntrengere som stinkende insekter og snutebiller tiltrekkes av sterkt lys, så det anbefales at huseiere bytter utendørsbelysning til gule pærer eller natriumdamplamper, som begge er mindre attraktive for skadedyr. Innvendig bør vinduer skygges med persienner og gardiner slik at betydelig lys ikke er synlig fra utsiden.

5. Fjern med vakuum

Hvis sporadiske inntrengere kommer inn i hjemmet, kan midlertidig, men umiddelbar lindring oppnås ved å bruke et støvsuger av butikk for å hjelpe til med å fjerne dem. Men hvis et vakuum brukes for å bli kvitt stinkende insekter, må posen kastes for å hindre at lukten trenger gjennom området.

De fleste huseiere har oppdaget en og annen inntrenger på et tidspunkt inne i huset. Vanligvis er en eller to av disse skadedyrene av liten bekymring, men det kan bli et større problem for huseiere hvis det utvikler seg et angrep. Det er best å kontakte en autorisert profesjonell før en skadedyrinvasjon vokser ut av kontroll.