Hvis du er som folk flest, første gang du hørte ordet «snekkermaur», tenkte du sannsynligvis på snekkere. Og mens snekkermaur deler navnet sitt med snekkere, er det noen ganske fascinerende forskjeller mellom de to.

Dette blogginnlegget vil diskutere fem fakta om snekkermaur som du bør vite. Fortsett å lese for å lære mer!

Disposisjon:

 • Hva er kjennetegnene til snekkermaur?
 • Snekkermaur: Typer
 • Snekkermaur: Livssyklus
 • Hva spiser snekkermaur?
 • Hvor bor snekkermaur?
 • Hvordan forårsaker snekkermaur skade?
 • Hvordan diagnostisere en snekkermaurangrep?
 • Hva kan du gjøre for å forhindre snekkermaur?
 • Noen mer fascinerende fakta om snekkermaur
 • Hero Skadedyrbekjempelse Spesialister på snekkermaur

Hva er kjennetegnene til snekkermaur?

Snekkermaur er blant de mest utbredte maurartene i USA, og varierer fra 1/4 til 3/4 tomme i lengde. De er svarte, mørkebrune eller lysebrune og har en segmentert kropp med en smal midje.

Snekkermaur har også store mandibler å bite og tygge gjennom tre. Det er slik de får navnet sitt, ettersom snekkermaur skader tre ved å grave ut tunneler og gallerier inne i det.

Snekkermaur: Typer

Det finnes to typer snekkermaur: primærmaur og satellittmaur.

Primær snekkermaur er den mest betydningsfulle snekkermauren og kan bli opptil 20 mm lang. De er svarte eller røde og har en enkelt node på petiole. Bevingede maur av denne typen kalles «reproduktive» og er ansvarlige for å starte nye tømmermaurkolonier.

Satellittsnekkermaur er mindre, og varierer fra 12-13 mm i lengde. De er brune eller svarte og har to noder på petiole. Worker Carpenter-maur er sterile, vingeløse hunner. De beskytter kolonien mot rovdyr og fôr for mat. De har også ansvaret for å ta vare på tømmermaurkolonien.

Snekkermaur: Livssyklus

Snekkermaur går gjennom fire hovedstadier i livssyklusen: egg, larve, puppe og voksen.

Eggene legges av snekkermaurdronningen og klekkes ut til larver etter cirka to uker. Larvene smelter deretter til pupper og dukker til slutt opp som voksne.

Det tar seks til åtte uker for et egg å modnes til en voksen.

Hva spiser snekkermaur?

Snekkermaur er altetende, noe som betyr at de spiser både planter og dyr. Snekkermaur lever av honningdugg (et sukkerholdig stoff som skilles ut av bladlus), andre insekter og andre små virvelløse dyr.

De vil også livnære seg av åtsel, noe som betyr at de vil spise døde dyr (dvs. døde maur). Snekkermaur er tiltrukket av søtsaker, så de vil også livnære seg på sukkerbasert mat som fruktjuice og sirup.

Hvor bor snekkermaur?

Snekkermaur lever i kolonier som kan variere fra noen hundre til flere tusen individer, også kalt tømmermaurreir. Disse koloniene har vanligvis en eller flere dronninger og flere sterile arbeidsmaur.

Reirene til snekkermaur er vanligvis plassert i fuktig eller råtnende treverk, så snekkermaur finnes ofte i hjem og andre bygninger. Snekkermaur vil også bygge reir i trestubber, tømmerstokker og uthulede kvister.

Hvordan forårsaker snekkermaur skade?

Som vi nevnte tidligere, forårsaker snekkermaur skade på tre ved å grave ut tunneler og gallerier inne i det. Denne skaden er vanligvis overfladisk og utgjør ikke en strukturell risiko for strukturen.

Svart snekkermaur er den vanligste typen snekkermaur i USA, og de er kjent for å forårsake skade på både bartre og hardtre (tørt tre). Røde snekkermaur er mer vanlig i tropiske områder og skader vanligvis bare mykt tre (vått tre).

Imidlertid kan snekkermaur forårsake alvorlig skade hvis de angriper et hjem eller en bygning som allerede er i dårlig forfatning. I disse tilfellene kan snekkermaur forverre skaden og til og med kollapse strukturen.

Hvordan diagnostisere en snekkermaurangrep?

Den beste måten å diagnostisere et snekkermaurangrep på er å se etter de tydelige tegnene på snekkermaurskade. Disse tegnene inkluderer:

 • Hauger med spon eller sagflis nær dører, vinduer eller andre åpninger i bygningen kan føre til skadedyrproblemer.
 • Svermer av snekkermaur er i nærheten av de samme åpningene.
 • Lyder av snekkermaur som tygger eller skraper inne i veggene.

Hvis du oppdager noen av disse advarselsskiltene, er det viktig å umiddelbart kontakte et ekspert skadedyrfirma. Et snekkermaurangrep kan fort bli et alvorlig problem, så det er best å nappe det i knoppen så fort som mulig.

Hva kan du gjøre for å forhindre snekkermaur?

Den beste måten å bli kvitt snekkermaur på er å fjerne eventuelle hekkeplasser fra eiendommen din. Det inkluderer ting som ved, trestubber og fallne løv.

Det ville hjelpe om du også holdt et øye med snekkermaur som allerede er på eiendommen din og tok skritt for å eliminere dem. Det kan gjøres ved å bruke et husholdningsinsektmiddel eller ringe et profesjonelt skadedyrfirma.

Noen flere fascinerende fakta om snekkermaur:

 • Snekkermaur er sterile, vingeløse hunner hvis primære formål er å søke etter mat og ta vare på koloniene sine.
 • En tømmermaurkoloni tar år å bygge. Når ett territorium er opprettet, etableres påfølgende kolonier i nærheten. En typisk koloni har 3000 medlemmer. Noen kolonier har blitt oppdaget å inneholde så mange som 100 000 individer.
 • Snekkermaur forårsaker skade på tre ved å grave ut tunneler og gallerier inne i det. Denne skaden er vanligvis overfladisk og utgjør ikke en strukturell trussel mot bygningen. Imidlertid kan snekkermaur forårsake alvorlig skade hvis de angriper et hjem eller en bygning som allerede er i dårlig forfatning.
 • Dronningen kan avgi feromoner som påvirker arbeidernes oppførsel. Hun kan vekke eller roe dem etter behov.
 • Snekkermaur tygger gjennom tre og konstruerer hule trestrukturer av det.
 • Dronningens snekkermaur legger bare egg i løpet av vår- og sommermånedene.
 • Snekkermaur er veldig rene insekter og vil ofte stelle seg selv og hverandre.
 • Snekkermaur er stort sett nattaktive insekter og er mest aktive om natten.

Hero Skadedyrbekjempelse Spesialister på snekkermaur

Snekkermaur kan forårsake mye skade på eiendommen din hvis den ikke blir behandlet. Hvis du tror at du kan ha et angrep, er det viktig å kontakte et profesjonelt skadedyrfirma så snart som mulig. Hero Pest Control har erfaringen og kompetansen som er nødvendig for å bli kvitt snekkermaur raskt og effektivt.

Vi tilbyr ulike tjenester for å møte dine behov, og vi hjelper deg gjerne med å bli kvitt disse irriterende skadedyrene for godt. Besøk nettsiden vår eller ring oss i dag for å lære mer om hvordan vi kan hjelpe deg! Vi gjør skadedyrkontroll i hele landet, og også i større byer som Oslo.