I sannhet er edderkopper ikke med vilje skadelige for mennesker. De fleste edderkoppbitt oppstår når mennesker ved et uhell fanger eller børster seg mot en edderkopp og får et defensivt bitt. I sjeldne tilfeller kan edderkopper ha en alvorlig forfall i dømmekraften og bite en menneskefinger (eller annen kroppsdel) og forveksle det med en larve eller annet lignende bytte. Selv da er de fleste edderkopper for små og ikke i stand til å bryte huden med hoggtennene, eller giften deres er for svak til å være farlig for mennesker. Enkelt sagt – de fleste edderkoppbitt er tilfeldige, ufarlige og krever ingen spesifikk behandling.

Likevel er det ikke nok til å stoppe edderkopper fra å ha et dårlig rykte. Det er vanlig at enhver uforklarlig hudirritasjon kalles et «edderkoppbitt». Faktisk er de fleste hudlesjoner og bittsymptomer som tilskrives edderkopper, sjelden faktisk på grunn av et edderkoppbitt. Men av og til vil et edderkoppbitt forårsake virkelig skade. Spesielt med større edderkopper kan selve bittet være smertefullt og forårsake skade. Imidlertid er langt mer bekymringsfullt edderkoppens gift, som kan inkludere nekrotiske midler eller nevrotoksiner. Edderkoppbitt overfører sjelden smittsomme sykdommer.

De fleste edderkoppbitt er mindre smertefulle enn et bistikk. Smerter fra ikke-giftige edderkoppbitt varer vanligvis i fem til 60 minutter, mens smerter fra giftige edderkoppbitt ofte varer i mer enn 24 timer. Hyppigheten av en bakteriell infeksjon på grunn av et edderkoppbitt er lav (mindre enn én prosent).

De to edderkoppene som gir størst bekymring er den brune eneboeren og de svarte enkeedderkoppene. Begge artene foretrekker varmt klima og mørke, tørre steder. Vanligvis er disse fryktsomme, ikke-aggressive edderkopper, ofte funnet i tørre, forsøplede, uforstyrrede områder som skap, vedhauger og under vasker.

Vanlige edderkoppbittsymptomer

De fleste edderkoppbitt er relativt ufarlige og forårsaker kanskje ikke noen merkbare symptomer. Faktisk kan noen biter som opprinnelig ble tilskrevet edderkopper vise seg å være bitt fra andre insekter eller insekter, så vel som til og med hudinfeksjoner. Hvis et edderkoppbitt forårsaker en reaksjon, er disse de vanligste symptomene:

 • Rødhet
 • Hevelse|
 • Smerte
 • Kløe eller utslett

Farlige edderkopparter

Black Widow Edderkopper

Svarte enkeedderkopper kan finnes over hele verden. Mannlige enker, som de fleste edderkopparter, er mye mindre og generelt mindre farlige enn hunnene. Enker har en tendens til å være ikke-aggressive, men denne edderkoppen vil bite hvis nettet blir forstyrret eller hvis den føler seg truet, spesielt etter å ha lagt egg. Den farligere hunnen er en mørk edderkopp med en rød timeglassform på undersiden av magen. Mens bittet føles som et nålestikk og til å begynne med kan gå ubemerket hen eller virke ganske lite, er giften til den svarte enkeedderkoppen rapportert å være 15 ganger sterkere enn en klapperslange. Tidlig kan det være lett hevelse og svake røde merker. Innen noen få timer begynner imidlertid intens smerte og stivhet. Andre tegn og symptomer på edderkoppbitt inkluderer: frysninger, feber, muskelkramper og gastrointestinale symptomer som kvalme, oppkast og sterke magesmerter. Vanligvis er bitt av sorte enke mindre vanlige, men mer alvorlige enn brune enebitt.

Brune eneboeredderkopper

edderkoppbitt

Den brune eneboeredderkoppen er også kjent som fiolinedderkoppen. De fleste møter med denne edderkoppen skjer ved å flytte bokser eller rote rundt i skap, loft, garasjer eller under senger der de kan ha hekket seg. Brune eneboer edderkopper tar vanligvis bolig i tørre, varme og mørke omgivelser som kjellere, vedhauger og skap. Disse edderkoppene er brune med en karakteristisk mørk fiolinformet (eller feleformet) markering på hodet. Mens de fleste edderkopper har åtte øyne, har brune eneboer seks like store øyne. Disse edderkoppene vil bite hvis de føler seg fanget, for eksempel når en hånd når inn i en boks på loftet eller en fot glir inn i en sko som edderkoppen har gjort sitt hjem. Bittet gir en mild stikkende, etterfulgt av lokal rødhet og intens smerte innen åtte timer. En væskefylt blemme dannes på stedet som deretter faller av og etterlater et dypt, forstørrende sår. Systemiske (eller generaliserte) reaksjoner fra et brunt eneboerbitt varierer fra å ha edderkoppbittsymptomer som mild feber og utslett til kvalme og sløvhet. Vanligvis rapporteres brune eneboerbitt mye hyppigere enn biter fra svarte enke, men mens brune eneboerbitt kan forårsake svært betydelige lokale hudreaksjoner, er det mye mer uvanlig at disse edderkoppbittene forårsaker generaliserte symptomer. Siden disse bittene kan utvikle seg i løpet av tre eller flere timer mens det tar omtrent tre uker å helbrede, er det viktig å ta hensyn til noen som har blitt bitt gjennom hele prosessen. Brun eneboergift har vært kjent for å forårsake alvorlige allergiske reaksjoner hos barn og eldre voksne, så vel som de med eksisterende medisinske tilstander. Dessverre er brune eneboer nesten felles og kan noen ganger finnes i stort antall.

Hva du skal gjøre med edderkoppbitt

 • Hvis du mistenker at en edderkopp har bitt deg, prøv å ta den med deg til legen slik at de kan bestemme det beste behandlingsforløpet basert på arten.
 • Rengjør stedet for edderkoppbittet godt med såpe og vann.
 • Påfør en kjølig kompress over edderkoppbittstedet (bruk en klut fuktet med kaldt vann eller fylt med is).
 • Hvis du mistenker at bittet er fra en svart enke eller brun eneboer edderkopp, og bittet er på en ekstremitet, løft det opp.
 • Vurder å knytte en tettsittende bandasje over bittet og løft lemmet for å bremse eller stoppe spredningen av giften. Pass på at bandasjen ikke er så stram at den kutter sirkulasjonen i armen eller benet.
 • Voksne kan ta aspirin eller acetaminophen og antihistaminer for å lindre mindre tegn og edderkoppbittsymptomer (men vær forsiktig når du gir aspirin til barn eller tenåringer).
 • Søk lege for eventuelle alvorlige symptomer og tegn på edderkoppbitt, eller hvis de fortsetter å forverres i mer enn 24 timer.

Når du skal bekymre deg for edderkoppbittsymptomer

Hvis en lokal reaksjon fortsetter å bli verre i mer enn 24 timer, kan det være på tide å oppsøke lege. Se etter rødhet som sprer seg bort fra bittet, drenering fra bittet, økt smerte, nummenhet/prikking eller en misfarging rundt bittet som ser ut som en glorie eller et okseøye. Hvis generaliserte edderkoppbittsymptomer melder seg, vær bekymret. I svært sjeldne tilfeller har det vært rapporter om edderkoppbitt (av edderkopper som ellers anses som ufarlige) som forårsaker allergiske reaksjoner – inkludert anafylaktisk sjokk, en livstruende tilstand (som kan skyldes stikk fra en bie eller veps hos en svært allergisk person ).