Hvis du noen gang har hatt kakerlakker i hjemmet ditt, vet du at det kan være en ubehagelig opplevelse. Deres piggete ben, forhistoriske utseende og vane med å gjemme seg på kjøkken og bad kan være nok til å få selv en modig sjel til å føle seg litt pysete.

kakerlakker i hjemmet ditt

Men mange mennesker innser ikke at i tillegg til å være uattraktive gjestegjester, kan kakerlakker også utgjøre alvorlige helseproblemer når de kommer inn i våre hjem, skoler, arbeidsplasser og andre bygninger. For det første kan kakerlakker være en utløser av astma og allergier, spesielt hos barn. I tillegg har disse skadedyrene vært involvert i spredningen av en rekke alvorlige sykdommer til mennesker, noe som gjør deres tilstedeværelse i våre hjem desto mer bekymringsfull.

Kakerlakker har en tendens til å leve i fuktige områder, som kloakk, rør, avløp og bad. Der plukker de opp bakterier på ryggraden på beina mens de kryper over kloakk, søppel, råtnende stoffer og annet skitt. De kan deretter overføre disse bakteriene – sammen med deres utgytte skinn og fekal avføring – til mat og matoverflater.

Hvis en uvitende person spiser mat som er forurenset av kakerlakker, kan det gjøre dem veldig syke. Totalt er kakerlakker kjent for å spre 33 typer bakterier, inkludert E. coli og Salmonella arter, seks typer parasittiske ormer og syv typer menneskelige patogener. Vanlige symptomer inkluderer magesmerter, alvorlige magekramper og ømhet, diaré, kvalme og oppkast. Noen mennesker kan oppleve alvorlig diaré, noe som vil forårsake dehydrering og kan kreve sykehusinnleggelse. I sjeldne tilfeller kan bakteriene spre seg til blodstrømmen og forårsake livstruende infeksjoner.

Heldigvis er det flere ting en huseier kan gjøre for å forhindre at kakerlakker invaderer hjemmet deres og utgjør disse helsetruslene for familien. Først og fremst er sanitet nøkkelen. Hold hjemmet ditt – spesielt kjøkkenet og badene – fritt for smuler og annet rusk. Støvsug ofte og bruk et desinfeksjonsmiddel til å tørke ned disker og andre matoverflater etter tilberedningen av måltidet. Hvor fristende det enn er, unngå å la skittent oppvask hope seg opp i vasken. Ta i tillegg ut søppelet ofte og oppbevar det i en forseglet beholder utendørs.

Ta en oversikt over pantryet ditt, og hold øye med matvarer som skadedyr kan få tilgang til, for eksempel de som er lagret i pappesker. Overfør disse matvarene til solide, forseglede beholdere, og kast all mat som har passert utløpsdatoen. I tillegg oppbevar kjæledyrmat i en forseglet beholder og vask ut kjæledyrskåler ofte.

Til slutt kan det å redusere fuktighet i hjemmet ditt bidra til å avskrekke kakerlakker og andre skadedyr. Reparer lekkasjer under vasker og andre apparater, og vurder å installere en avfukter i fuktige krypkjeller eller kjellere.

Hvis du finner tegn på kakerlakker i hjemmet ditt, kontakt en skadedyrspesialist umiddelbart. De vil kunne inspisere hjemmet ditt, bekrefte arten og anbefale et effektivt handlingsforløp som vil holde familien din trygg og sunn.