Sommeren har offisielt kommet og alle medlemmer av familien, inkludert den firbeinte varianten, vil tilbringe mer tid utendørs for å nyte solskinnet. Imidlertid kan irriterende skadedyr som flått, lopper og mygg raskt ødelegge en varmværsdag, spesielt for kjæledyr som hunder og katter som ikke helt kan beskytte seg på samme måte som folk gjør.

flått funnet fra hundens kropp

Hver av disse skadedyrene utgjør forskjellige farer for pelskledde familiemedlemmer, men ved å bruke noen viktige forebyggingstips kan eiere sikre at dyrene deres forblir skadedyrfrie denne sommeren.

Flått

Enten du går på tur i skogen eller bare nyter en grillfest i parken, vil mennesker og dyr sannsynligvis møte disse blodtørstige skadedyrene i de varmere månedene. Flått utgjør en rekke helsetrusler da de kan overføre alvorlige sykdommer som borreliose, ehrlichiosis, anaplasmose og «flåttlammelse» blant andre. Mens noen symptomer kan dukke opp umiddelbart etter et flåttbitt, kan andre være vanskelige å gjenkjenne og mange eiere innser kanskje ikke at kjæledyret deres er syk før symptomene blir alvorlige og betydelig behandling er nødvendig.

I tillegg til flåtthalsbånd, medisiner og årlige kontroller, anbefaler skadedyreksperter følgende flåtttips:

 • Når du kommer tilbake innendørs, inspiser hunder og utekatter grundig.
 • Hvis en flått er festet, bør den fjernes med et sakte, jevnt trekk for ikke å bryte av munndelene og la dem bli igjen i huden. Hvis det er mulig, er det best å bruke tang eller pinsett og ta tak i eller like bak munndelene. Hvis du bruker fingre, bør fingerneglene til tommelen og pekefingeren plasseres på eller like bak munndelene. Når den er fjernet, skyll flåtten ned i toalettet eller pakk den godt inn i vev før den kastes i en lukket beholder siden flåtten er vanskelig å knuse. Vask deretter hendene og festestedet grundig med såpe og vann.
 • Hold gresset lavt, inkludert rundt gjerdelinjer, skur, trær, busker, huskesett og andre vanskelige å klippe steder og fjern ugress, vedhauger og annet rusk fra hagen.
 • Spør om plenflåttbehandlinger; spesielt de som fokuserer på kantene av plenen der den har kontakt med naturområder. Denne metoden har størst sjanse for å hindre flått i å etablere seg i bakgården din.

Lopper

Hunder og katter blir oftest angrepet av lopper ved kontakt med andre dyr eller ved å tilbringe tid utendørs. De fleste kjæledyr opplever kløe fra lopper, men noen sensitive dyr kan ha mer alvorlige reaksjoner som hårtap, betennelse og sekundære hudinfeksjoner. Loppespytt kan også forårsake anemi, dermatitt og lette overføringen av bendelorm. På grunn av loppers evne til å hoppe store høyder, er de lett i stand til å haike inn i hjemmene mens de er gjemt i pelsen til familiens kjæledyr. Når de er inne, formerer loppene seg raskt og angriper sengetøy, møbler og klær.

Fordi lopper raskt kan bli et stort problem, er forebygging den beste måten for kjæledyreiere å unngå stor hodepine. skadedyrekspert foreslår eiere:

 • Diskuter hvilke forebyggende tiltak som er best med veterinæren din.
 • Bade kjæledyrene sine regelmessig.
 • Vask ofte sengetøy til mennesker og kjæledyr, kjæledyrhalsbånd og plysjlekene deres.
 • Støvsug tepper, gulv og møbler med jevne mellomrom.

Mygg

En av de mest kjente sommerskadedyrene, mygg hekker i stillestående vann og har en ekstremt rask livssyklus som gir rask befolkningsvekst. Mygglarver klekkes i løpet av få dager og en full voksen utvikler seg i løpet av 10 til 14 dager fra klekking.

Akkurat som mennesker har dyr høy risiko for å pådra seg alvorlige sykdommer som følge av myggstikk. I tillegg til de kjente virusene er hjerteorm mest bekymringsfullt for kjæledyreiere, da tusenvis av hunder hvert år blir ufør eller dør av problemer forårsaket av hjerteormsykdom. Selv om hjerteorm er mindre dødelig hos katter, kan det forårsake en rekke problemer som vekttap, blindhet, anfall, pustevansker og hoste.

Skadedyreksperter foreslår følgende myggforebyggende tips i og rundt hjemmet:

 • Forhindre hekke- og hekkeplasser for mygg ved å eliminere stående vann og andre fuktkilder i eller rundt hjemmet i blomsterpotter, vannfat, fuglebad, svømmebassengovertrekk, babybasseng, sandkasser, barneleker og andre gjenstander som kan samle vann. Mygg trenger bare omtrent ½ tomme vann for å avle. For å holde fuglebad og damvann friskt, bør huseiere legge til en fontene eller et dryppsystem.
 • Hold vinduer og dører godt skjermet. Reparer selv den minste rift eller hull.
 • Rengjør tette takrenner og kontroller dem med jevne mellomrom for å sikre at vannet renner fritt.
 • Minimer aktivitet utenfor mellom skumring og daggry, når myggen er mest aktiv.
 • Spør veterinærer om insektmiddel for kjæledyr før du bruker dem.
 • Hvis du er bekymret for myggaktivitet på eiendommen din, kontakt et skadedyrbekjempelsesfirma eller lokalt myggbekjempingsdistrikt som kan være i stand til å behandle bakgården din, spesielt trær og busker der myggen gjemmer seg i løpet av dagen.