Det er sommer, noe som betyr mer solskinn og mer tid utendørs til å leke, gå på tur og utforske naturen. Dessverre kan dette også bety mer kvalitetstid med noen av naturens mest stygge skadedyr. Flått, som ofte påtreffes i høyt gress og skogkledde områder, er en slik beryktet skadedyr. Og det er viktig å sørge for at du beskytter deg selv og din familie.

skadedyrbekjempelse innendørs

Selv om flåtten er liten i størrelse, kan den forårsake store problemer ved å spre farlige sykdommer. Så, før du drar utendørs i sommer, sjekk ut følgende lite kjente fakta om flått for å lære mer om disse bitende skurkene.

Flått er ikke insekter.

Det er sant. Flått er ikke insekter, selv om de ofte forveksles med dem. Flått er faktisk klassifisert som edderkoppdyr, eller slektninger til edderkopper, skorpioner og midd. Hvis du ser nøye på en flått når du identifiserer den, ligner den på en måte en edderkopp med sine fire par ben og mangel på antenner.

Flått er virkelige minivampyrer… De vil suge blodet ditt.

Visste du at flått krever et blodmåltid for å overleve. Det er riktig! Flått krever blod for næring. Svartbeint flått, for eksempel, livnærer seg først og fremst av blod fra hvithalehjort, men de vil også bite mus, små ville dyr, fugler og mennesker.

Flått er våghalser.

Flått hopper eller flyr ikke. I stedet kryper de oppover lav bust eller gress for å finne en vert. Deretter fester de seg med bakbena og strekker frembena ut for å gripe et forbipasserende dyr eller menneske. Denne prosessen kalles questing. Noen ganger faller de til og med fra abboren og faller fritt ned på en forbipasserende vert. Snakk om et risikabelt trekk!

Flått er hundeelskere også.

Noen flåttarter, som hundeflått og brunflått, foretrekker hunder som verter. Dessverre er hunder ofte enkle mål når de leker i hagen eller går en tur i skogkledde områder. Hvis du eier kjæledyr, ikke glem å sjekke ofte for flått, spesielt etter turer eller leketid, og regelmessig vask sengetøy og plysjleker. Hvis du har en inne-/utekatt, sørg for å sjekke den regelmessig for flått også.

Når det gjelder fôring, er flått i det på lang sikt.

I motsetning til mange andre bitende skadedyr, er flåtten tilpasset å fôre i lange perioder. De begraver de buede tennene sine dypt inn i huden til en vert, slik at de kan forbli trygt festet i flere dager for å spise. Det er viktig å merke seg at flått vanligvis krever 24-48 timers fôring før de kan overføre infeksjoner, så rask fjerning er avgjørende.

Ble du overrasket over noen av disse flåttfakta? Flått kan utgjøre en trussel mot helsen vår, spesielt om sommeren når både mennesker – og kjæledyr – tilbringer økte mengder tid ute i naturen. Det betyr imidlertid ikke at vi alle må holde oss bunkret i husarrest i løpet av de neste ukene. Hvis du planlegger å dra nytte av det varme været ved å gå fotturer, sykle, campe eller dra på utendørseventyr denne sesongen, bare sørg for å følge disse fem tipsene for å forhindre flåttbitt.