Informasjon om Appelsinflue
Se
- 3,5-5 mm lang
- Bryst lys med mørke flekker
- Bakkropp gul med to lyse bånd
- Vingene har mørke striper og gule felt
- Larven er hvit, sylindrisk, smal i hodeenden, opptil 9 mm lang
Biologi og atferd
Appelsinflua kommer jevnlig til Norge som larver i appelsiner og annen importert frukt, men det er for kaldt i Norge til at den kan etablere seg. Den kommer opprinnelig fra Afrika, men har via eksport av frukt etablert seg i mange land, blant annet i Sør-Europa, hvor den fungerer som skadedyr i fruktdyrking. Hunnen legger egg under huden på modne frukter av mange slag. Larvene spiser seg inn i frukten, som da ofte faller fra treet. Larvene forpupper seg i jord. Avhengig av temperaturen kan flua ha 1-12 generasjoner per år.
Hvilken skade de kan gjøre
Appelsinflue forårsaker stor skade på fruktavlinger i mange land og regnes over hele verden som en av de verste fruktskadedyrene. Deler av frukten råtner, og når egg legges kan en sopp invadere og gjøre deler av frukten svart. I overflaten av frukten kan du se små hull fra fullvoksne larver som har gnaget seg ut. Det er ikke farlig å spise infisert frukt.
Slåss
Her i Norge trenger vi ikke slåss.. Hvis frukten blir angrepet, kan de råtne delene kuttes av før du spiser resten.
Kilde: Fhi.no
Trenger du råd eller hjelp med skadedyrproblemer i hjemmet ditt? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.
Vil du ha hjelp med Appelsinflue?
Ta kontakt med oss i Skadedyr Norge hvis du har behov for hjelp med Appelsinflue. Vi har stor kunnskap om skadedyr, insekter og andre dyr. Av den grunn kan vi hjelpe med det meste.
Skadedyr Norge har lang erfaring med skadedyrkontroll. Blant annet hjelper vi med rotter, mus, skjeggkre, veggedyr, sølvkre, Appelsinflue og mye mer.